Het veranderend perspectief van de reumatologie

Van spalk tot slimme spuit

Klinische praktijk
Ben A.C. Dijkmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3470
Abstract

Het perspectief van de patiënt met chronisch gewrichtsreuma, de vroeger gangbare term voor reumatoïde artritis (RA), is de afgelopen 25 jaar aanzienlijk verbeterd. Leidde jaren geleden deze ziekte veelal tot ernstige misvormingen van gewrichten en blijvende invaliditeit, tegenwoordig is het een goed behandelbare aandoening en blijft de schade meestal beperkt. Reumatologie heeft zich van een vak van pijn bestrijden en moeizaam repareren ontwikkeld tot een uiterst nuttig specialisme voor patiënten en voor de medische wetenschap als geheel. Veel nieuwe geneesmiddelen zijn immers in eerste instantie binnen dit vakgebied ontwikkeld.

RA wordt gekenmerkt door ontsteking van gewrichten, waarbij de primaire plaats van ontsteking het synovium is. Deze synovitis leidt veelal tot pannusvorming met infiltratie naar omliggende structuren, met bot- en kraakbeenschade tot gevolg. Kenmerkende plaatsen van ontsteking zijn polsen en kleine hand- en voetgewrichten.

Piramide-opbouw Tot 2010 werd de diagnose ‘RA’ gesteld aan de hand van criteria uit 1987, waarbij de…

Auteursinformatie

VU medisch centrum, afd. Reumatologie, Amsterdam.

Contact Prof.dr. B.A.C. Dijkmans (tevens Reade, Amsterdam), reumatoloog. (secr.reumatologie@vumc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: prof.dr. B.A.C. Dijkmans ontving vergoeding voor het geven van lezing en, via zijn instituut, onderzoekssubsidies van Schering-Plough, Abbott en Wyeth. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 9 juni 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties