Uitbraak van monkeypox: een nieuwe pandemie?

Illustratie van een somber persoon met de armen kruislings over elkaar. Op de armen en het gezicht zitten ronde vlekken.
Sacha F. de Stoppelaar
Elske Hoornenborg
Gini van Rijckevorsel
Albert Vollaard
Diederik A.H. Brandwagt
Henry J.C. de Vries
Janke Schinkel
Matthijs R.A. Welkers
A. (Bram) Goorhuis
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D7054
Abstract

Beste collega’s,

Vandaag gaan we het hebben over monkeypox, ook vaak apenpokken genoemd. Deze infectieziekte heeft in de afgelopen maanden regelmatig het nieuws gehaald door een uitbraak in meerdere landen, waaronder Nederland. Wat is dit voor ziekte, en is er sprake van een nieuwe pandemie?

Op 20 mei 2022 werd de eerste casus van een patiënt met monkeypox (MPX) in Nederland bevestigd. MPX is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het monkeypoxvirus (MPXV). Sinds deze eerste melding is MPX in Nederland bij 1186 patiënten vastgesteld (telling op 5 september 2022). Deze gevallen maken deel uit van een grotere uitbraak in meerdere landen, met name in Europa en Noord-Amerika; bij het schrijven van dit artikel was MPX bij bijna 54.000 patiënten wereldwijd bevestigd.1

MPX is een zoönotische infectie die van knaagdieren afkomstig is en die endemisch is in West- en Centraal Afrika. In 2017-2019 en in 2022 zijn uitbraken met humane transmissie buiten Afrika beschreven. Hoewel MPX iedereen kan treffen, heeft de verspreiding in de huidige uitbraak tot nu toe vrijwel uitsluitend plaatsgevonden onder mannen die seks hebben met mannen (MSM).

In deze klinische les bespreken we de ontwikkelingen van deze uitbraak aan de hand…

Auteursinformatie

Amsterdam Universitair Medisch Centrum, Amsterdam, afd. Interne Geneeskunde-Infectieziekten: dr. S.F. de Stoppelaar, internist-infectioloog in opleiding (tevens: RIVM, Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding, Bilthoven); dr. A. Goorhuis, internist-infectioloog; afd. Dermatologie: prof.dr. H.J.C. de Vries, dermatoloog-veneroloog (tevens: GGD Amsterdam); afd. Medische Microbiologie: dr. J. Schinkel en dr. M.R.A. Welkers, arts-microbiologen (tevens: GGD Amsterdam). Gemeentelijke Gezondheids Dienst Amsterdam, Amsterdam: dr. E. Hoornenborg, internist-infectioloog; drs. G. van Rijckevorsel, arts Maatschappij en Gezondheid. RIVM, Landelijke Coördinatie Infectieziektenbestrijding, Bilthhoven: dr. A. Vollaard, internist-infectioloog; drs. D.A.H. Brandwagt, arts Maatschappij en Gezondheid.

Contact S.F. de Stoppelaar (s.f.destoppelaar@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Sacha F. de Stoppelaar ICMJE-formulier
Elske Hoornenborg ICMJE-formulier
Gini van Rijckevorsel ICMJE-formulier
Albert Vollaard ICMJE-formulier
Diederik A.H. Brandwagt ICMJE-formulier
Henry J.C. de Vries ICMJE-formulier
Janke Schinkel ICMJE-formulier
Matthijs R.A. Welkers ICMJE-formulier
A. (Bram) Goorhuis ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties