Trends in vitamine B12- en D-bepalingen in Nederland

Winkelmandje met reageerbuis erin
Joris L.J.M. Müskens
Rudolf B. Kool
Simone A. van Dulmen
Martijn Maessen
Femke Atsma
Gert Westert
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7108
Abstract
Download PDF

artikel

In de afgelopen 10 jaar is het aantal vitamine B12- en D-bepalingen dat door de huisarts wordt aangevraagd internationaal sterk toegenomen. Over de omvang van vitamine B12- en D-diagnostiek in Nederland is echter weinig bekend. In het kader van passende zorg is het van belang om te weten of deze stijging zich ook in Nederland voordoet. Zo kan eventueel de noodzaak van vitamine B12- en D-bepalingen heroverwogen worden. Het onnodig uitvoeren van deze vitaminebepaling werkt namelijk medicalisering, overdiagnostiek in de hand en leidt tot onnodig hogere zorgkosten . Het doel van deze studie was: onderzoeken wat de trend is in vitamine B12- en D-bepalingen aangevraagd door huisartsen bij patiënten met een zorgverzekering van VGZ.

Methode

Om de trends in vitamine B12- en D-diagnostiek onder VGZ-verzekerden in kaart te kunnen brengen is gebruikgemaakt van declaratiegegevens van Coöperatie VGZ over de periode 2015-2019. De gebruikte gegevens omvatten alle VGZ-declaraties van vitamine B12- en D-bepalingen in de onderzochte periode. De gegevens kunnen als representatief worden beschouwd, aangezien 24% van de populatie verzekerd is bij VGZ, verspreid over Nederland.

Resultaten

Uit de huidige studie blijkt dat tussen 2015 en 2019 zowel het absolute aantal B12- en D-bepalingen als het percentage patiënten bij wie een vitaminebepaling wordt uitgevoerd is gestegen. Het aantal vitamine B12-bepalingen steeg met 98,1% en het aantal vitamine D-bepalingen met 112% in de onderzochte periode. Het percentage patiënten met een B12-bepaling steeg van 4,8% naar 8,4%; het percentage patiënten met een D-bepaling steeg van 4,7% naar 9,1%. Het aantal vitamine B12- en D-bepalingen is door de jaren heen toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën. Uit onze analyse blijkt echter dat het aantal vitaminebepalingen stijgt met de leeftijd, tot de één na hoogste leeftijdscategorie. Bij de oudste patiënten (≥ 70 jaar) neemt het aantal bepalingen weer licht af. Ook blijkt dat het grootste gedeelte van de bepalingen wordt uitgevoerd bij patiënten met een lage sociaal-economische status.

Figuur
Trends in vitamine B12- en D-bepalingen onder VGZ-verzekerden in Nederland
Figuur | Trends in vitamine B12- en D-bepalingen onder VGZ-verzekerden in Nederland
(a) Trends in het aantal vitaminebepalingen onder VGZ-verzekerden en (b) het percentage verzekerden met een bepaling tussen 2015-2019.

Conclusie

De hoeveelheid vitamine B12- en D-bepalingen en het percentage patiënten binnen de verzekerdenpopulatie dat een bepaling kreeg op aanvraag van de huisarts is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vervolgonderzoek moet zich richten op het genereren van landelijke inzichten in de omvang en de gepastheid van de diagnostiek, verschillen tussen praktijken en de mogelijkheden tot verdere de-implementatie. Daarnaast dient er ook meer aandacht uit te gaan naar de evaluatie van de-implementatiestrategieën, en het opschalen van succesvolle (lokale) de-implementatiestrategieën naar de rest van het land.

De volledige versie van dit artikel is hier beschikbaar als supplement.

D7108_Supplement.pdf

Auteursinformatie

Radboudumc, Institute for Health Sciences, afd. IQ Healthcare, Nijmegen: dr. J.L.J.M. Müskens, medisch bioloog; dr. R.B. Kool, senior onderzoeker (tevens projectmanager van ‘Doen of laten?’); dr. S.A. van Dulmen, senior onderzoeker (tevens projectmanager van ‘Doen of laten?’); dr. F. Atsma, senior epidemioloog en methodoloog; prof.dr. G. Westert, medisch socioloog (tevens hoogleraar Quality of Health Care and Health Services Research en directeur van IQ healthcare). Coöperatie VGZ, Arnhem, Nederland: dr. M. Maessen, expert lead customer intelligence.

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

De Coöperatie VGZ stelde haar gegevens beschikbaar voor dit onderzoek en hielp bij de analyse. Met name Nils van Herpen en Jurgen Smolders van VGZ hebben bijgedragen aan het genereren van de benodigde datasets.

Auteur Belangenverstrengeling
Joris L.J.M. Müskens ICMJE-formulier
Rudolf B. Kool ICMJE-formulier
Simone A. van Dulmen ICMJE-formulier
Martijn Maessen ICMJE-formulier
Femke Atsma ICMJE-formulier
Gert Westert ICMJE-formulier
Informatiekader
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Gezonde Zorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties