Transurethrale microgolf-thermotherapie bij de behandeling van benigne prostaathyperplasie

Onderzoek
M.J.A.M. de Wildt
J.J.M.C.H. de La Rosette
F.M.J.A. Froeling
F.A.G. Bloem
R. Laduc
F.M.J. Debruyne
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:1764-70
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen van de effectiviteit van transurethrale microgolfthermotherapie (TUMT) bij de behandeling van benigne prostaathyperplasie (BPH).

Plaats

Academisch Ziekenhuis Nijmegen, afdeling Urologie.

Opzet

Prospectief onderzoek.

Methode

Bij 130 BPH-patiënten (gemiddelde leeftijd: 65,9 jaar (SD: 6,9); gemiddeld prostaatvolume: 50,2 cm³ (SD: 18,4)) werd een 60 min durende eenmalige poliklinische TUMT-behandeling van de prostaat verricht. Via een urethrale catheter met microgolf-antenne werd de prostaat verwarmd tot boven 45°C, waardoor weefselnecrose optreedt. In het eerste jaar na behandeling werden protocollair bepalingen verricht van Madsen-symptoomscore, maximale flow, residuvolume, grootte van prostaat en concentratie van prostaatspecifiek antigeen in bloed.

Resultaten

Na 1 jaar was evaluatie mogelijk bij 98 patiënten; van de overige 32 verdwenen er 16 uit controle, ondergingen 10 transurethrale prostaatresectie en 6 een andere behandeling. De maximale flow verbeterde gemiddeld 1,2 mls (SD: 4,0). Het residu verminderde met 15,8 ml (SD: 55,6). De symptoomscores verbeterden 5,9 punten (SD: 5,0). Bij 49,5 van de patiënten verbeterde de symptoomscore met meer dan de helft. Bij 24,3 was er geen verbetering van de klachten. Er was gee verandering in prostaatgrootte en de PSA-waarde vertoonde een voorbijgaande stijging in de eerste week. Preliminaire resultaten na 6 maanden follow-up van een gerandomiseerd placebo-gecontroleerd onderzoek bij 50 patiënten lieten subjectieve en objectieve verbetering van de mictiefunctie zien.

Conclusie

Er is een duidelijke subjectieve verbetering na TUMT. De verbetering in uroflowmetrische uitslagen is minder uitgesproken.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Urologie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

M.J.A.M.de Wildt en F.A.G.Bloem, assistent-geneeskundigen; dr.J.J.M.C.H.de la Rosette, F.M.J.A.Froeling, R.Laduc en prof.dr.F.M.J.Debruyne, urologen.

Contact M.J.A.M.de Wildt

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties