Toch betere zwangerschapsuitkomst door aspirine?

Nienke Fleuren
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:C4799

artikel

Een studie naar de effecten van aspirine op zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen met eerdere miskramen liet geen significante effecten zien. Per-protocolanalyse van dezelfde onderzoeksdata laat nu een ander beeld zien. De precieze betekenis daarvan is echter onduidelijk (Ann Intern Med. 2021; online 26 januari).

De Effects of Aspirin in Gestation and Reproduction(EAGeR)-studie was een RCT in 4 Amerikaanse universiteitsziekenhuizen onder vrouwen (n = 1227) met een voorgeschiedenis van 1 of 2 miskramen die probeerden zwanger te worden. Zij kregen allemaal foliumzuur en daarnaast ofwel dagelijks 81 mg aspirine of dagelijks placebo gedurende maximaal 6 menstruatiecycli of tot aan de 36e week van een eventuele zwangerschap.

De eerder gepubliceerde ‘intention-to-treat’-analyse (Lancet. 2014;384:29-36) – die deelnemers vergelijkt op basis van de groep waarnaar ze zijn gerandomiseerd – toonde geen significant verschil in de kans op zwangerschap of de uitkomsten ervan. Ashley Naimi (Emory University) en collega’s vermoedden echter dat dit te maken had met de lage therapietrouw. Zij voerden daarom een per-protocolanalyse uit; een vergelijking tussen deelnemers die de pillen of placebo daadwerkelijk hadden geslikt.

De per-protocolanalyse liet zien dat aspirinegebruik gerelateerd was aan meer zwangerschappen (RR: 1,12; 95%-BI: 1,02-1,23), minder miskramen (RR: 0,69; 95%-BI: 0,50-0,95) en meer levend geboren kinderen (RR: 1,33; 95%-BI: 1,08-1,64), mits de pillen werden geslikt van voor de conceptie tot week 36 van de zwangerschap.

Maar let op: het gaat hier om observationele data. Deelnemers zijn immers niet gerandomiseerd, maar kozen er zelf voor om wel of niet therapietrouw te zijn. Therapietrouwe deelnemers verschilden demografisch in veel opzichten van therapieontrouwe deelnemers en hadden bij voorbaat een hogere kans op gunstige uitkomsten. Een ander aandachtspunt is dat therapietrouw over het algemeen afnam naarmate de zwangerschap vorderde, wat de resultaten lastig te interpreteren maakt.

Of aspirinegebruik leidt tot gunstige zwangerschapsuitkomsten, blijft dus nog gissen. Deze studie toont wel aan dat het bevorderen van therapietrouw een belangrijk element moet zijn in vervolgonderzoek naar deze hypothese.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties