Tienerzwangerschappen, een mondiaal probleem

Klinische praktijk
P.E. Treffers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:2320-5
Abstract

Samenvatting

- Overal ter wereld vormen tienerzwangerschappen een probleem.

- Het aantal tienergeboorten is het hoogst in Afrika ten zuiden van de Sahara (gemiddeld 143 per 1000 meisjes van 15-19 jaar), in Europa is het ruim 20 per 1000.

- In Nederland is het percentage tienerzwangerschappen dat in abortus eindigt hoog (61), maar het abortuscijfer per 1000 tienermeisjes is relatief laag (8,6).

- Verschillen tussen de geïndustrialiseerde landen met betrekking tot het aantal tienergeboorten worden vooral veroorzaakt door verschillen in beschikbaarheid van effectieve contraceptiva voor tieners en niet door verschillen in seksueel gedrag van jongeren.

- De belangrijkste obstetrische complicatie is vroeggeboorte: frequenter en ook vroeger naarmate de leeftijd lager is en – vooral – de tijdsduur vanaf de menarche korter.

- De baring verloopt bij tieners meestal gemakkelijker.

- De gevolgen op lange termijn voor de sociale positie van moeder en kind zijn vaak ingrijpend.

- Programma's voor het bevorderen van effectieve anticonceptie bij jongeren, vooral in ontwikkelingslanden, zijn dringend nodig.

Auteursinformatie

Contact Prof.dr.P.E.Treffers, emeritus hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie, Universiteit van Amsterdam, Henriëtte Bosmansstraat 4, 1077 XH Amsterdam (p.e.treffers@hccnet.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties