leptinetherapie geeft verbetering

Therapieresistente diabetes mellitus en lipodystrofie

Klinische praktijk
Ingrid M. Jazet
Jacqueline T. Jonker
Marjolein A. Wijngaarden
Hildo Lamb
August H.M. Smelt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5482
Abstract

Dames en Heren,

In de etiologische classificatie van diabetes mellitus onderscheidt men naast de bekende typen 1 en 2 nog andere specifieke typen, waaronder de lipodystrofieën. Lipodystrofie is een groep zeldzame ziekten die vaak gepaard gaan met insulineresistentie, wat leidt tot diabetes mellitus. Bij patiënten met deze vorm van diabetes is het effect van reguliere therapie teleurstellend. Recombinant humaan methionylleptine is een nieuwe behandelmogelijkheid voor de metabole afwijkingen bij patiënten met congenitale lipodystrofie.

Lipodystrofie is een heterogene groep van aangeboren of verworven ziekten die worden gekarakteriseerd door een compleet of gedeeltelijk verlies van subcutaan vetweefsel.1 Lipodystrofie gaat vaak gepaard met insulineresistentie, leidend tot diabetes mellitus (DM), acanthosis nigricans, steatosis hepatis en hypertriglyceridemie. De etiologie van de DM bij lipodystrofie is grotendeels onbekend.

Vanwege de zeldzaamheid zal aan de diagnose ‘lipodystrofie met als complicatie DM’ niet direct gedacht worden. Hieronder beschrijven wij 2 patiënten met een lage BMI en DM…

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden.

Afd. Endocrinologie/Algemene Interne Geneeskunde: dr. I.M. Jazet, internist; dr. J.T. Jonker, arts-onderzoeker (thans: aios interne geneeskunde, Bronovo Ziekenhuis); drs. M.A. Wijngaarden, arts-onderzoeker (thans: aios interne geneeskunde, Groene Hart Ziekenhuis); dr. A.H.M. Smelt, internist.

Afd. Radiologie: dr. H. Lamb, radioloog.

Contact dr. I.M. Jazet (i.m.jazet@lumc.nl)

Verantwoording

Recombinant humaan methionylleptine was een gift van Amylin Pharmaceuticals, Inc (San Diego, VS) in het kader van het ‘compassionate use programme’.
Dr. I.M. Jazet is contactpersoon van Amylin, Inc (San Diego, VS) voor Nederland en België.
Belangenconflict: er zijn belangen gemeld (zie www.ntvg.nl, zoeken op A5482; klik op ‘Belangenverstrengeling’). Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 28 november 2012

Auteur Belangenverstrengeling
Ingrid M. Jazet ICMJE-formulier
Jacqueline T. Jonker ICMJE-formulier
Marjolein A. Wijngaarden ICMJE-formulier
Hildo Lamb ICMJE-formulier
August H.M. Smelt ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Diabetes mellitus
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties