Terugbetaalregeling voor geneesmiddelen

Een cadeautje van de farmaceut?
Analyse
26-10-2020
Lara Harmans

Soms moeten patiënten bijbetalen voor een geneesmiddel, maar kunnen ze dat geld terugkrijgen van de fabrikant. Waarom bestaan deze regelingen, hoe werken ze en vooral: welk belang hebben farmaceuten erbij?

De overheid bepaalt welke geneesmiddelen de zorgverzekeraar vergoedt, en het maximale bedrag van deze vergoeding. Wordt een geneesmiddel niet of nog niet vergoed, of ligt de prijs ervan hoger dan het vergoedingsplafond, dan moet de patiënt het hele bedrag zelf betalen of het verschil bijbetalen.

Sommige van deze geneesmiddelen zijn opgenomen in een ‘terugbetaalregeling’. Dat houdt in dat de farmaceut het bij te betalen bedrag via een derde partij terugbetaalt aan de patiënt. Het kan daarbij om grote groepen patiënten gaan. ‘We hebben wel eens 100.000 patiënten in een regeling gehad’, vertelt Hélène Vlijm van HEVO Consult, 1 van de 2 partijen die terugbetaalregelingen in Nederland organiseren. ‘Maar we hebben ook kleine terugbetaalregelingen, dan heb je het over een paar honderd patiënten.’ Momenteel lopen er bij HEVO Consult en de andere partij – TBR Nederland – in totaal 12 terugbetaalregelingen. Een gemiddeld aantal, volgens Vlijm.

Geneesmiddelprijzen

In 1991 deed de overheid een poging te bezuinigen ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing