Zwartepieten over het geneesmiddelentekort

Onderzoeksjournalistiek
15-02-2017
Daan Marselis

Bij dit artikel is een infographic gemaakt. In deze infographic staat hoe de weg van grondstof tot geneesmiddel loopt en wie daar bij betrokken zijn.


Patiënten hebben last van oplopende en slecht voorspelbare leveringsproblemen van generieke geneesmiddelen. Uit onderzoek van NTvG blijkt dat de tekorten ontstaan in de hele keten van grondstoffenfabrikant tot apotheker. Ondertussen schuiven de betrokken partijen elkaar de zwartepiet toe.

‘We hebben een klanttevredenheidsonderzoek gedaan en daaruit bleek dat patiënten ontevreden waren omdat we ze een verkeerd middel zouden hebben meegegeven. Daar schrok ik van, want zoiets mag natuurlijk niet gebeuren’, zegt apotheker Beata van den Heuvel van Benu-apotheek Oud-West in Nijmegen. Ze besloot haar patiënten op te zoeken. ‘Uit het gesprek bleek dat we ze vanwege een tekort een substituut hadden meegegeven omdat hun eigen geneesmiddel niet leverbaar was. We hebben ze dat destijds aan de balie ook uitgelegd, maar ze hadden het niet begrepen.’ Van den Heuvel herkent de landelijke berichtgeving ...

Lees verder als abonnee

Doorlezen met Blendle

Word abonnee

  • wekelijks het papieren tijdschrift
  • online toegang tot alle artikelen
  • geaccrediteerde nascholing
Sluit een abonnement af

Registreer als abonnee