Wat weten we, wat moeten we weten en wat moeten we doen?

Substitutie van zorg

Perspectief
Daan Westra
Mariëlle Kroese
Dirk Ruwaard
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1354
Abstract

Samenvatting

Om de toenemende zorgkosten te beheersen sprak minister Schippers met verschillende partijen af om zorg zoveel mogelijk te verplaatsen van de dure tweede lijn naar de goedkopere eerste lijn. Een dergelijke verschuiving is alleen wenselijk wanneer de zorg blijvend naar de eerste lijn wordt verplaatst, de kosten inderdaad afnemen en de kwaliteit van de geleverde zorg en de gezondheid van de populatie positief worden beïnvloed. Om het succes van substitutie-initiatieven te bewijzen dient hun effect vergeleken te worden met de landelijke trend op populatieniveau. Daarbij is longitudinaal onderzoek noodzakelijk, omdat substitutie een transitieproces is dat voortdurende monitoring en interactie tussen patiënten, zorgaanbieders, verzekeraars en wetenschap vereist.

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, faculteit Health, Medicine and Life Sciences, CAPHRI, vakgroep Gezondheidszorgonderzoek, Maastricht.

Drs.ing. D. Westra, gezondheidseconoom; dr. M. Kroese, gezondheidswetenschapper-epidemioloog; prof.dr. D. Ruwaard, arts Maatschappij en Gezondheid.

Contact prof.dr. D. Ruwaard (d.ruwaard@maastrichtuniversity.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Daan Westra ICMJE-formulier
Mariëlle Kroese ICMJE-formulier
Dirk Ruwaard ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties