Steroïdhormonen en ovariumcarcinoom

Klinische praktijk
B.J. Slotman
B.R. Rao
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:2017-9

Onlangs verscheen van ons een overzichtsartikel over het ovariumcarcinoom.1 In dit artikel zal de nadruk gelegd worden op de rol die steroïdhormonen spelen bij deze tumor.

Het ovariumcarcinoom heeft de hoogste mortaliteit van de gynaecologische maligniteiten: voor Nederland 12,1 per 100.000 vrouwen per jaar.2 Dit is hoger dan voor het cervix- en corpuscarcinoom te zamen.

De huidige behandeling van het ovariumcarcinoom bestaat in het algemeen uit chirurgische verwijdering van zoveel mogelijk tumorweefsel, gevolgd door combinatiechemotherapie. Hoewel met deze intensieve behandeling hoge responspercentages bereikt worden, is de prognose op lange termijn voor patiënten met ovariumcarcinoom gedurende de laatste decennia nauwelijks verbeterd. Onvoldoende inzicht in de pathogenese en het biologische gedrag van het ovariumcarcinoom en de moeilijkheid om deze tumoren in een vroeg stadium op te sporen dragen hiertoe bij. Het ovariumcarcinoom wordt met recht nog steeds de ‘silent lady-killer’ genoemd.

Pathogenese

Hormonale factoren lijken een belangrijke rol te spelen…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Endocrinologie, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

B.J.Slotman; dr.B.R.Rao, bioloog.

Contact dr.B.R.Rao

Ook interessant

Reacties