Sterke toename van infecties met Salmonella serotype Typhimurium DT104 in Nederland

Onderzoek
D.W. Notermans
W. van Pelt
M. Kivi
A.W. van de Giessen
W.J.B. Wannet
A. Bosman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2992-4
Abstract

Samenvatting

Salmonella is nog steeds een belangrijke verwekker van voedselgerelateerde uitbraken van gastro-enteritis. In Nederland worden door de streeklaboratoria gekweekte Salmonella-isolaten opgestuurd naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor sero- en faagtypering. Met behulp van een surveillancesystematiek vindt controle plaats op verheffingen in de incidentie van Salmonella-infecties. Sinds half september is er een sterke toename waargenomen van isolaten van Salmonella Typhimurium DT104 (Nederlands faagtypen 506 en 401), verspreid over het gehele land en vooral afkomstig van 6-20-jarigen. Een eerste reeks telefonische interviews leverde geen duidelijke besmettingsbron op, zodat er een verder (schriftelijk) onderzoek naar de bron is gestart onder patiënten en controlepersonen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2992-4

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum Infectieziektebestrijding, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Laboratorium voor Infectieziektediagnostiek en Screening: hr.dr.D.W.Notermans, arts-microbioloog; hr.dr.W.J.B.Wannet, microbioloog.

Centrum Infectieziekten Epidemiologie: hr.dr.W.van Pelt, hr.dr.M.Kivi (tevens: Europees Programma voor Interventie Epidemiologie Training) en hr.A.Bosman, epidemiologen.

Microbiologisch Laboratorium voor Gezondheidsbescherming: hr.dr.ir.A.W.van de Giessen, microbioloog.

Contact hr.dr.D.W.Notermans (daan.notermans@rivm.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties