Recente veranderingen in de epidemiologie van infectieziekten in Nederland: het rapport 'Staat van infectieziekten in Nederland, 2000-2005'

Klinische praktijk
J.C. Rahamat-Langendoen
J.A. van Vliet
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1333-8
Abstract

Samenvatting

- Op basis van de veranderingen in epidemiologie van infectieziekten in Nederland in de periode 2000-2005 is het mogelijk om een verwachting voor de nabije toekomst te formuleren.

- Ontwikkelingen die men met een redelijke zekerheid in de toekomst kan verwachten, zijn toename van seksueel overdraagbare aandoeningen, blijvende kwetsbaarheid voor infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt in het Rijksvaccinatieprogramma, langzame toename in bacteriële resistentie, toename van opportunistische infecties en toenemende kans op introductie van nieuwe micro-organismen via internationale handelsactiviteiten.

- Veel minder zeker zijn de ontwikkelingen rondom aviaire influenza A/H5N1, teken en muggen, opkomst van nieuwe ziekten en bioterrorisme.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1333-8

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum Infectieziektebestrijding, Postvak 75, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Mw.J.C.Rahamat-Langendoen en hr.J.A.van Vliet, artsen infectieziektebestrijding.

Contact mw.J.C.Rahamat-Langendoen (janette.rahamat@rivm.nl)

Ook interessant

Reacties