Stamcellen: biologie en mogelijke toepassing bij het hartinfarct

Klinische praktijk
A.C. Fijnvandraat
A.F.M. Moorman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1186-91
Abstract

Samenvatting

- Als het hart na een infarct functioneel onvoldoende herstelt, ontwikkelt zich hartfalen, een belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld.

- Een voor de hand liggende therapie is het creëren van meer spierweefsel om het beschadigde myocard met nieuwe functionele contractiele cellen aan te vullen, samen met neovasculogenese.

- Stamcellen kunnen gastweefsel repareren door zich te differentiëren tot weefselspecifieke cellen of door een omgeving te creëren die het herstelproces door lichaamseigen cellen ter plekke stimuleert.

- In proefdieronderzoek kon men na injectie van stamcellen in het infarctgebied de hartfunctie stabiliseren.

- In 3 niet-gerandomiseerde trials bij de mens werden beenmergstamcellen via de infarctarterie ingespoten of rond het infarctgebied geïnjecteerd; de resultaten wijzen op een verbeterde hartfunctie.

- Er is op dit moment nog onvoldoende fundamentele kennis over het gedrag van multipotente cellen, over de effecten van behandeling daarmee en over de risico's op lange termijn om deze cellen in te kunnen zetten bij de therapie van patiënten met een hartinfarct.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Anatomie en Embryologie, Meibergdreef 15, 1105 AZ Amsterdam.

Hr.A.C.Fijnvandraat, moleculair bioloog; hr.prof.dr.A.F.M.Moorman, anatoom-embryoloog.

Contact hr.prof.dr.A.F.M.Moorman (a.f.moorman@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties