Sociale en culturele problemen bij het opvolgen van leefstijladviezen door allochtone diabetici

Onderzoek
Yvonne J.F.M. Jansen
Paul J.M. Uitewaal
A. (Rian) Wijsman-Grootendorst
P.H.L.M. (Nel) Geelhoed-Duijvestijn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3117
Abstract

Samenvatting

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

De aanvaardingsdatum bij dit artikel is onjuist; die moet zijn: 13 juli 2011.


Doel

Vaststellen of allochtone patiënten met diabetes mellitus type 2 sociale en culturele belemmeringen ervaren bij het opvolgen van leefstijladviezen en in welke mate diabeteseducatieprogramma’s aansluiten bij de cultuur van de patiënt.

Opzet

Focusgroeponderzoek.

Methode

Een verkennend focusgroeponderzoek werd verricht bij Turkse, Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse patiënten met diabetes mellitus type 2 om inzicht te krijgen in de perceptie, ervaringen en wensen van allochtone patiënten ten aanzien van diabetesgebonden leefstijladviezen en diabetespreventieprogramma’s. In totaal werden 7 semigestructureerde focusgroepgesprekken gehouden, geleid door een biculturele gespreksleider met dezelfde etnische afkomst als de deelnemers. Besproken thema’s waren: dagelijkse omgang met diabetes, integratie van leefstijladviezen in het dagelijks leven en daarbij ervaren moeilijkheden, ervaren sociale steun, en de wensen en behoeften met betrekking tot de huidige diabeteszorg. De focusgroepgesprekken werden verbatim uitgewerkt en thematisch geanalyseerd.

Resultaten

In totaal namen 37 allochtone diabetespatiënten deel aan het onderzoek, met een gemiddelde ziekteduur van 13,8 jaar. Kennis over diabetes, over de mogelijke complicaties en over de belangrijkste leefstijladviezen waren in voldoende mate aanwezig. Maar de heersende culturele opvattingen werden als belangrijke belemmeringen ervaren voor het opvolgen van leefstijladviezen.

Conclusie

Culturele opvattingen bemoeilijkten het allochtone patiënten om diabetesgebonden leefstijladviezen in het dagelijks leven te integreren. De huidige diabetesprogramma’s zijn nog onvoldoende in staat om deze sociale en culturele barrières te doorbreken. Het bespreekbaar maken van diabetes in de sociale omgeving en het geven van cultuursensitieve leefstijladviezen lijken belangrijke noodzakelijke veranderingen te zijn, om de huidige diabeteszorg meer cultuurcompetent te maken.

Auteursinformatie

TNO Behavioural Social Sciences, afd. Sustainable Productivity, Hoofddorp.

Drs. Y.J.F.M. Jansen, onderzoeker en adviseur.

GGD Den Haag, Productgroep Epidemiologie en Gezondheidsbevordering (EG), Dienst OCW, Gemeente Den Haag.

Dr. P.J.M. Uitewaal, huisarts-onderzoeker Medisch Centrum Haaglanden, Den Haag

Standplaats Diabetes Zorg Haaglanden: A. Wijsman-Grootendorst MSc, onderzoeker.

Maatschap Interne Geneeskunde: dr. P.H.L.M. Geelhoed-Duijvestijn, internist.

Contact drs. Y.J.F.M. Jansen (yvonne.jansen@tno.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: Y.J.F.M. Jansen ontving financiering van het Medisch Centrum Haaglanden voor dit onderzoek. Dit onderzoek werd gefinancierd door het Diabetes Fonds, in het kader van het subsidieprogramma Stem van de Patiënt 2008 (projectnummer Diabetesfonds 2008.13.004).
Aanvaard op 13 juni 2010

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Diabetes mellitus
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties