Septische polyartritis ten gevolge van een geïnfecteerd nagelbed rond een ingegroeide teennagel bij een tevoren gezonde jongen

Klinische praktijk
N.G.P. Veneman
H.J. Waalkens
J.J.A.M. van Raaij
R.W. Brouwer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:973-6
Abstract

Samenvatting

Een 17-jarige, tevoren gezonde jongen werd opgenomen met klachten over koorts, malaise en pijn in de schaamstreek en de liezen. Ook was zijn linker elleboog warm, gezwollen en niet volledig te strekken. In kweken van gedraineerd vocht uit beide heupen en de elleboog, van bloed en van ontstoken nagelbedweefsel van de rechter grote teen groeide Staphylococcus aureus. Patiënt werd wegens septische artritis van beide heupen, de linker elleboog en mogelijk de symphysis pubica behandeld met antibiotica intraveneus. Ook werd het geïnfecteerde nagelbed behandeld, dat de waarschijnlijkste porte d’entrée was. Een jaar na behandeling waren de aanvankelijke pijnklachten verdwenen, maar was de rechter heup vrijwel stijf. Tijdige diagnosestelling bij een patiënt met aanwijzingen voor septische artritis en adequate therapie verminderen het risico op blijvende gewrichtsschade.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:973-6

Auteursinformatie

Martini Ziekenhuis, Groningen.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.N.G.P.Veneman, assistent-geneeskundige (thans: Universitair Medisch Centrum Groningen, Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen); hr.dr.H.J.Waalkens, kinderarts.

Afd. Orthopedie: hr.dr.J.J.A.M.van Raaij en hr.dr.R.W.Brouwer, orthopedisch chirurgen.

Contact mw.N.G.P.Veneman (n.veneman@accare.nl)

Ook interessant

Reacties