Seksueel overdraagbare aandoeningen, HIV en AIDS bij migranten

Klinische praktijk
J.A.R. van den Hoek
R.A. Coutinho
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2188-92

Inleiding

Verschillende demografische factoren worden in verband gebracht met het krijgen van infectieziekten. Van de demografische factoren die van invloed zijn op seksueel risicogedrag en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), worden behalve leeftijd, geslacht en het wel of niet gehuwd zijn ook wel genoemd etniciteit, socio-economische status en opleiding.1 De 3 laatstgenoemde factoren zijn onderling nauw met elkaar verbonden.

Demografische factoren kunnen rechtstreeks invloed hebben op het seksueel gedrag, maar ook indirect via de sociale omgeving van een persoon. Zowel risicovol seksueel gedrag als de sociale omgeving waaruit men zijn seksuele partners kiest, bepaalt de kans op infectie met een SOA.

In de USA is etniciteit sterk in verband gebracht met SOA. Zo kwam in 1991 onder de zwarte bevolkingsgroepen gonorroe 39 maal zo vaak voor als onder blanke en 14 maal vaker dan onder Spaanse. Ook bij syfilis, ulcus molle en genitale herpes (serologisch vastgesteld) komen dergelijke verschillen voor…

Auteursinformatie

Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst, Nieuwe Achtergracht 100, 1018 WT Amsterdam.

Mw.dr.J.A.R.van den Hoek, arts-epidemioloog; prof.dr.R.A.Coutinho, medisch microbioloog-epidemioloog.

Contact mw.dr.J.A.R.van den Hoek

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties