Sekseneutrale HPV-vaccinatie kosteneffectief

Sarah Clement
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4640

Vaccinatie van jongens én meisjes tegen het humaan papillomavirus (HPV) zal een aanzienlijk aantal kankers voorkomen bij zowel mannen als vrouwen en is waarschijnlijk kosteneffectief. Dat is de belangrijkste conclusie van een recente Nederlandse studie uitgevoerd door Joost Simons (GlaxoSmithKline) en collega’s (Vaccine. 2020;38:4687-94).

Het vaccineren van meisjes…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Frederik
Verheugt

De tekst van dit artikel suggereert, dat HPV vaccinatie bij jonge mensen toekomstige genitale kankers voorkomt zonder dat er ook maar een begin van bewijs is dat dit daadwerkelijk het geval is. Deze hypothese stoelt op de theorie dat HPV vaccinatie kankers voorkomt. Begrijpelijkerwijs laten de meeste jongelui deze behandeling links liggen. Zolang niet onomstotelijk is bewezen dat HPV vaccinatie tegen kanker werkt, is kosteneffectiviteit al helemaal niet aan de orde, zeker niet als 3 van de 4 auteurs van het gerefereerde artikel in Vaccine werkzaam zijn bij de fabrikant van het vaccin.

Ik ben een groot voorstander van het Rijksvaccinatieprogramma bij kinderen, maar NTvG bewijst zich met bovengenoemde puur theroretische exercitie geen goede dienst.

prof.dr. F. Verheugt, cardioloog, OLVG, Amsterdam

Ik las zojuist in NEJM een grote Zweedse studie bij meisjes en jonge vrouwen en hier blijkt inderdaad een beschermend effect. Blijft de issue dat bij de gerefereerde kosteneffectiviteit studie 3 van de 4 auteurs bij de fabrikant werkzaam zijn. Niet goed.

prof.dr. F. Verheugt, cardioloog, OLVG, Amsterdam