Is vaccinatie van jongens of mannen tegen HPV zinvol?

Perspectief
Elske Marra
Johannes Berkhof
Henry J.C. de Vries
Maarten F. Schim van der Loeff
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D1200

Samenvatting

Infectie met humaan papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker, verschillende andere typen kanker en anogenitale wratten veroorzaken bij mannen en vrouwen. Meisjes van 12 of 13 jaar krijgen in Nederland HPV-vaccinatie aangeboden; de HPV-vaccinatiegraad in deze groep is nu 53%. Door de lage dekkingsgraad is de groepsimmuniteit voor heteroseksuele mannen beperkt en is er geen bescherming voor mannen die seks hebben met mannen (MSM). Sekse-neutrale vaccinatie in Nederland lijkt kosteneffectief te zijn, maar hangt af van de vaccinatiegraad bij meisjes. Uit recent onderzoek blijkt dat mannelijke bezoekers van een soa polikliniek een hoge bereidheid hebben zich te laten vaccineren; deze vaccinatie-intentie daalt echter sterk wanneer mannen voor vaccinatie zouden moeten betalen. Op basis van de huidige kennis zou HPV-vaccinatie voor jongens, of voor specifieke groepen mannen zoals MSM, overwogen kunnen worden.

Auteursinformatie

GGD Amsterdam, afd. Infectieziekten, Onderzoek en Preventie, Amsterdam.

Drs. E. Marra, gezondheidswetenschapper; prof.dr. H.J.C. de Vries, dermato-venereoloog; dr. M.F. Schim van der Loeff, epidemioloog (tevens: Amsterdam Infection & Immunity Institute (AIII), AMC, Amsterdam).

VU medisch centrum, afd. Epidemiologie en Biostatistiek, Amsterdam.

Dr. J. Berkhof, biostatisticus.

Contact dr. M.F. Schim van der Loeff (mschimvdloeff@ggd.amsterdam.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Johannes Bogaards (RIVM, VUmc), Robine Donken (RIVM) en Hester de Melker (RIVM) gaven deskundig advies bij het schrijven van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Elske Marra ICMJE-formulier
Johannes Berkhof ICMJE-formulier
Henry J.C. de Vries ICMJE-formulier
Maarten F. Schim van der Loeff ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties