Samenvatting van de standaard 'Perifeer arterieel vaatlijden' (eerste herziening) van het Nederlands Huisartsen Genootschap

Klinische praktijk
L.J. Boomsma
M.L. Bartelink
H.E.J.H. Stoffers
Tj. Wiersma
W.J.J. Assendelft
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:1490-4
Abstract

Samenvatting

- Perifeer arterieel vaatlijden komt voor met of zonder typische klachten of symptomen. Bij de vorm met klachten of symptomen is het lokale beloop slechter.

- Voor de morbiditeit en de overleving zijn de manifestaties van atherosclerose in hart- en hersenvaten van meer belang dan die in de perifere vaten.

- Perifeer arterieel vaatlijden kan worden uitgesloten bij ontbreken van typische klachten en goede perifere pulsaties. Voor het aantonen van de aandoening moet de enkel-armindex worden bepaald. Het uitvoeren van deze bepaling in de huisartsenpraktijk veronderstelt afspraken binnen een groter samenwerkingsverband van huisartsen.

- Het beleid bestaat uit looptraining, goede voetverzorging, stoppen met roken en de aanpak van cardiovasculaire risicofactoren.

- Bij perifeer arterieel vaatlijden worden trombocytenaggregatieremmende middelen aanbevolen.

Auteursinformatie

Nederlands Huisartsen Genootschap, afd. Richtlijnen, Postbus 3231, 3502 GE Utrecht.

Hr.L.J.Boomsma, hr.dr.Tj.Wiersma en hr.prof.dr.W.J.J.Assendelft, huisartsen.

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidsonderzoek en Eerstelijns Geneeskunde, Utrecht.

Mw.dr.M.L.Bartelink, huisarts/onderzoeker.

Universiteit Maastricht, afd. Huisartsgeneeskunde, Maastricht.

Hr.dr.H.E.J.H.Stoffers, huisarts.

Contact hr.L.J.Boomsma (l.boomsma@nhg.nl.org)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Den Helder, juli 2004,

In deze samenvatting wordt vermeld dat routinematige echografie van de aorta bij alle patiënten met perifeer arterieel vaatlijden niet wordt aanbevolen (2004:1490-4). Voorzover mij bekend wordt hetzelfde beleid gevolgd bij patiënten met coronairlijden. Anderen menen daarentegen dat echografische screening bij mannen op aneurysmata van de abdominale aorta in de Britse situatie zelfs kosteneffectief zou kunnen plaatsvinden.1

Onlangs overleed plotsklaps een kennis bij wie, ondanks jarenlang bekende ernstige coronairarteriosclerose en coronaire bypassoperaties, nooit een abdominale echografie was vervaardigd, na ruptureren van een abdominaal aneurysma.

Als patiënt ervoor had kunnen kiezen, desnoods op eigen kosten, een weinig invasieve, relatief goedkope echografie te ondergaan, had hij zo mogelijk voor behandeling in aanmerking kunnen komen dan wel afscheid van zijn gezin kunnen nemen.

Indien cardiologen na echocardiografie en radiologen na echografie van nieren en blaas bij mensen met atherosclerotisch lijden of vanaf een bepaalde leeftijd standaard tevens de diameter van de abdominale aorta zouden bepalen, zou een aantal van dergelijke drama's minder onverwacht optreden.

R.M. Maes
Literatuur
  1. Greenhalgh RM, Powell JT. Screening men for aortic aneurysm. BMJ 2002;325:1123-4.