Radionuclidegeleide minimaal invasieve biopsie van voor metastase verdachte ribafwijkingen

Onderzoek
T. van Mesdag
G.M.M. Gommans
J.W.D. de Waard
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1539-42
Abstract

Samenvatting

Doel

De bruikbaarheid vaststellen van radionuclidegeleide ribbiopsie bij patiënten bij wie een lokale tumormetastase wordt vermoed.

Opzet

Descriptief.

Methode

Bij 8 patiënten (3 mannen en 5 vrouwen) met een bekend primair carcinoom werd een radionuclidegeleide ribbiopsie verricht omdat een lokale metastase werd vermoed. Op grond van een technetium-99m(99mTc)-medronaatscintigram werd op de huid een markering aangebracht. Met een gamma-‘probe’ werd tijdens de operatie rond de markering gezocht naar de ‘hotspot’ in de rib; deze werd krap gereseceerd en pathologisch onderzocht.

Resultaten

Bij alle patiënten werd na de radionuclidegeleide ribbiopsie een eenduidige histopathologische diagnose verkregen: tumormetastase (n = 2), necrose (n = 1), oude fractuur (n = 5).

Conclusie

Radionuclidegeleide botbiopsie bleek een specifieke en eenvoudige minimaal invasieve chirurgische techniek te zijn die met geringe belasting voor de patiënt een representatief histologisch preparaat opleverde. Deze techniek kan worden uitgevoerd in elk ziekenhuis dat is geoutilleerd voor de uitvoering van een schildwachtklierprocedure bij borstkanker of melanoom.

Auteursinformatie

Westfries Gasthuis, Postbus 600, 1620 AR Hoorn.

Afd. Heelkunde: T.van Mesdag, assistent-geneeskundige; dr.J.W.D.de Waard, chirurg.

Afd. Nucleaire Geneeskunde: G.M.M.Gommans, organisatorisch manager.

Contact dr.J.W.D.de Waard

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties