Radiofrequente energie als behandeling voor hartritmestoornissen bij patiënten met extra atrioventriculaire verbindingen

Onderzoek
J.L.R.M. Smeets
L.M. Rodriguez
E.C. Cheriex
B. Dijkman
H.J.J. Wellens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:2131-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van behandeling met radiofrequente energie voor het onderbreken van geleiding in een extra verbinding tussen boezem en kamer.

Opzet

Prospectief onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Methode

Bij 50 opeenvolgende patiënten, van wie er 49 aan ernstige paroxismale tachycardie leden, werden met behulp van geprogrammeerd elektrisch prikkelen van het hart naast de normale geleidingsverbinding tussen boezem en kamer (de atrioventriculaire knoop) in totaal 54 extra verbindingen gevonden. Na lokalisatie van deze extra verbinding werd, via een elektrodecatheter die was aangebracht op de plaats van de extra verbinding, in perioden van 30 s radiofrequente energie (40 watt) gegeven om de geleiding in de extra verbinding te onderbreken. Het succespercentage werd gecorreleerd met de plaats van de extra verbinding in het hart.

Resultaten

Complete blokkade van de geleiding werd geïnduceerd in 4454 (81) van de extra verbindingen. Er waren geen complicaties. Het succes, de duur en de stralingsdosis van de interventie bleken afhankelijk van de plaats van de extra verbinding. Het hoogste succespercentage werd gevonden bij extra verbindingen tussen linker boezem en linker kamer (2426: 92). Bij de relatief zelden voorkomende rechts lateraal gelegen extra verbinding was het succespercentage 25 (14). De duur van de procedure varieerde van ongeveer 1 tot 6 uren. De doorlichtingsduur was maximaal 2,5 uur.

Conclusie

Ofschoon lange-termijnresultaten nog onvoldoende bekend zijn, is het op grond van de genoemde bevindingen verantwoord om radiofrequente energie toe te passen voor het onderbreken van geleiding in cardiale extra verbindingen. Deskundigheid aangaande de invasieve diagnostiek en behandeling van hartritmestoornissen is echter een vereiste bij deze methode. Waarschijnlijk zullen verdere technische verbeteringen leiden tot kortere duur van de interventie en lagere stralingsdosis.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

Dr.J.L.R.M.Smeets, mw.L.M.Rodriguez, E.C.Cheriex en prof.dr. H.J.J.Wellens, cardiologen; mw.B.Dijkman, assistent-geneeskundige.

Contact dr.J.L.R.M.Smeets

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties