Preventie en behandeling van het 'respiratory distress syndrome' bij vroeggeborenen door intratracheale toediening van surfactans

Onderzoek
J.P. de Winter
J. Egberts
M.J.K. de Kleine
F. van Bel
J.B.G. Wijnands
G.L. Guit
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:2018-24
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoek naar effecten van het onmiddellijk na de geboorte (profylactisch) of na 6 uur (therapeutisch) geven van surfactans aan 81 Nederlandse vroeggeboren kinderen.

Plaats

Academisch Ziekenhuis, Leiden (AZL) en het Sint Joseph Ziekenhuis, Veldhoven (StJZ).

Opzet

Gerandomiseerde gecontroleerde trial met gebruikmaking van stratificatie voor biochemische longrijpheid.

Patiënten

De kinderen moesten geboren zijn in het AZL of StJZ na een zwangerschapsduur tussen de 26 en 30 weken. Ze werden electief geïntubeerd, waarna bronchotracheaal aspiraat of maagaspiraat werd gewonnen. Na randomisatie kregen 42 kinderen binnen 10 minuten na de geboorte surfactans. Van de 39 controlekinderen hadden 13 op 6 uur na de geboorte therapeutische surfactanstoediening nodig (FiO2≥ 0,6). Een tweede dosis surfactans werd 6 uur na de eerste gegeven indien de Fio2≥ 0,6 bleef.

Behandeling

De primaire doelstellingen waren: een verbetering van de verhouding tussen transcutane zuurstofdruk (TcPo2) en de fractie zuurstof in de beademingslucht (Fio2) met 40 en een afneming van de frequentie van ‘respiratory distress syndrome’ (RDS) met 50 op 6 uur na de geboorte. Een natuurlijk varkenssurfactans (Curosurf) werd via de endotracheale tube toegediend in een dosis van 200 mgkg lichaamsgewicht.

Resultaten

De gemiddelde zwangerschapsduur van de 81 kinderen was 28,2 weken. De TcPo2Fio2-verhoudingen waren in de profylactisch behandelde groep hoger dan in de controlegroep (38 versus 30 kPa; p < 0,05) en RDS kwam minder vaak voor en was minder ernstig (p < 0,05). De neonatale sterfte was lager in de profylactisch behandelde groep kinderen (342) dan in de controlegroep (1039; p < 0,05). De profylactisch behandelde kinderen met onrijpe longen hadden 6 uur na de geboorte in vergelijking met de controlekinderen met onrijpe longen een met 158 verbeterde TcPo2Fio2-verhouding (35 versus 13 kPa, p < 0,001), minder vaak (afneming 35) en significant minder ernstig RDS (p < 0,05) en werden eerder met lagere gemiddelde beademingsdrukken beademd (0,87 versus 1,24 kPa; p < 0,005). Therapeutische toediening van surfactans 6 uur na de geboorte resulteerde in een onmiddellijke verbetering van de oxygenatie bij de controlekinderen met onrijpe longen, maar ten opzichte van de profylactisch behandelde kinderen waren significant langere perioden van beademing (398 versus 150 uur) en van extra zuurstoftoediening (73 versus 26 dagen) (p ≤ 0,05) nodig.

Conclusie

Surfactans, profylactisch of therapeutisch gegeven, leidt tot een klinische verbetering en minder sterfte bij kinderen met onrijpe longen. Het verdient aanbeveling om surfactans zo al niet profylactisch, dan toch wel bij de eerste verschijnselen van RDS te geven.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 9600, 2300 RC Leiden.

Afd. Kindergeneeskunde, subafd. Neonatologie: J.P.de Winter, artsonderzoeker; dr.F.van Bel en J.B.G.Wijnands, kinderartsen-neonatologen.

Afd. Vrouwenziekten, Verloskunde en Voortplanting: dr.J.Egberts, veterinair pathofysioloog Afd. Radiodiagnostiek: dr.G.L.Guit, radiodiagnost.

Sint Joseph Ziekenhuis, afd. Neonatologie, Veldhoven.

M.J.K.de Kleine, kinderarts-neonatoloog.

Contact dr.J.Egberts

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties