‘Premenstrueel syndroom geen wetenschappelijk feit’

‘Premenstrueel syndroom geen wetenschappelijk feit’
Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1544

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd willen nogal eens last hebben van het premenstrueel syndroom: slechte buien in de dagen voor de aanvang van de menstruatie. Dat is, zeggen Nieuw-Zeelandse en Canadese onderzoeksters, een wijdverbreid idee, maar enige wetenschappelijke onderbouwing ervoor is niet te vinden (Gend Med. 2012;9:361-84). We…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Cees
Renckens

Van Maanen geeft in de nieuwsrubriek een adequate samenvatting van de welkome bevindingen van Rosmans et al, die tot de conclusie kwamen dat PMS niet bestaat. Hij refereert enkele andere artikelen over PMS, maar laat het pretentieuze ‘Stand van zaken’ –artikel uit ons eigen NTvG ongenoemd (Het premenstrueel syndroom. NTvG 2010;154:A1341). In dat artikel beleden Van der Lei c.s. nog breeduit hun geloof in het bestaan van dit syndroom: 3-5% van alle vrouwen heeft het en er zouden zelfs statistisch significant werkzame farmaca zijn voor de behandeling ervan: antidepressiva (die i.t.t. gebruik bij depressies direct zouden werken) en drosperinon bevattende anticonceptiva. Ze betreuren het conservatisme van de colleges, die registratie van middelen tegen PMS afhielden en verwijzen naar een website, die wordt gesponsord door die farmaceutische firma, die de drosperinon bevattende anticonceptiva in de handel brengt. Niet lang na de verschijning van het NTvG-artikel ontvingen alle Nederlandse huisartsen en gynaecologen een mailing van die firma met reclame voor die middelen en werd de website www.pmsinfo.nlgelanceerd. Dit alles wekte de schijn dat men de sleetse diagnose PMS nieuw leven wilde inblazen.

Nu Rosmans overtuigend hebben gedemonstreerd dat PMS echt niet bestaat, mag een reactie van Van der Lei c.s. niet achterwege blijven. Hoe kijken zij – in het licht van de ontnuchterende bevindingen van de Canadese onderzoeksters – nu nog aan tegen hun overzichtsartikel?

 

Cees Renckens, vrouwenarts, v/h Westfriesgasthuis