Postoperatieve overdosering morfine door familielid

Casuïstiek
26-11-2020
Sanne van Heijster, Jouke Janssen, Elise Sarton, Marieke Niesters en Albert Dahan

Samenvatting

Achtergrond

Een populaire methode om postoperatieve pijn te bestrijden is de door de patiënt gecontroleerde analgesie (PCA). Een PCA-morfinesysteem is alleen te verkiezen, wanneer het systeem op een veilige manier wordt gebruikt.

Casus

Een 73-jarige Somalische man die de Nederlandse taal niet beheerst had een dag na een buikoperatie een verlaagd bewustzijn en een verlaagde zuurstofsaturatie. Om de postoperatieve pijn te bestrijden was een PCA-morfinesysteem aangesloten. Na behandeling met naloxon nam het bewustzijn toe. Uit de heteroanamnese bleek dat de zoon van patiënt het PCA-morfinesysteem veelvuldig had geactiveerd, om te voorkomen dat zijn vader pijn zou hebben. Hierdoor had patiënt 46 mg morfine toegediend gekregen in een periode van 12 h, terwijl hij geen pijn had ervaren. Patiënt werd verplaatst naar een high-careafdeling voor respiratoire bewaking.

Conclusie

Onjuist gebruik, bijvoorbeeld in de vorm van ‘PCA by proxy’, kan het gevolg zijn van een taalbarrière, andere opvattingen over pijn en gezondheidsanalfabetisme.

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing