Postmenopauzaal bloedverlies en voedingssupplementen

Mogelijk causaal verband met hop- en sojabevattende preparaten
Casuïstiek
11-10-2012
Florence P.A.M. van Hunsel en Paul H.N.M. Kampschöer

Achtergrond

Veel vrouwen met overgangsklachten kiezen ervoor om voedingssupplementen op plantaardige basis te gebruiken. Deze kruidenpreparaten kunnen een fyto-oestrogene werking hebben. Hoewel ze waarschijnlijk als ‘veilig’ beschouwd worden, kunnen deze preparaten ook bijwerkingen veroorzaken.

Casus

Wij beschrijven de meldingen van 4 patiënten bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Al deze patiënten hadden postmenopauzaal bloedverlies en gebruikten hop- en sojabevattende voedingssupplementen. De meldingen kwamen allen van dezelfde gynaecoloog.

Conclusie

Postmenopauzaal bloedverlies kan vele oorzaken hebben. Het gebruik van voedingssupplementen met fyto-oestrogene bestanddelen, zoals hop en soja, kan leiden tot opbouw van het baarmoederslijmvlies. De 4 meldingen bij Lareb illustreren het verband tussen het gebruik van deze supplementen en postmenopauzaal bloedverlies. De preparaten zijn zonder recept verkrijgbaar en consumenten denken vaak ten onrechte dat ze geen bijwerkingen hebben. Het is belangrijk om tijdens de diagnostische fase bedacht te zijn op het gebruik van een voedingssupplement of kruidengeneesmiddel met een fyto-oestrogene werking als mogelijke oorzaak van postmenopauzaal bloedverlies.