Nieuwe wegen en vragen

Positief-inotrope middelen bij hartfalen

D7234_F0
Wouter E. Kok
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7234
Abstract

Omecamtiv mecarbil is ontwikkeld als een veiliger alternatief voor de gebruikelijke positief-inotrope middelen. In een recente trial bleek het de inspanningscapaciteit – gemeten aan de zuurstofopname – niet te verhogen. Hoe is dat te verklaren? En is dit wel de juiste weg om hartfalen te behandelen? Voordat ik daarop inga, is het goed om toe te lichten wat de stand van kennis is over inotrope middelen bij hartfalen.

Bij hartfalen is het vooral de verhoogde vullingsdruk in het hart en niet het verminderde hartminuutvolume (‘cardiac output’) die voor een slechte prognose zorgt, hoewel ze vaak samen voorkomen.1 Er is echter altijd interesse geweest voor middelen die de cardiac output verbeteren door de contractiliteit te verhogen, iets wat ook voor de kwaliteit van leven belangrijk kan zijn.2 Een aantal van deze inotrope middelen wordt in de kliniek gebruikt bij symptomen van ernstig verlaagde cardiac output, om de cardiac output kortdurend te verhogen en de periode van lage output te overbruggen tot een andere behandeling kan worden ingezet.2

Inotrope middelen

Binnen de inotropica zijn β1-agonisten (dobutamine en dopamine) en fosfodiësteraseremmers (milrinon en enoximon) te onderscheiden. β1-agonisten verhogen de contractiliteit van het myocard door de aanmaak van cyclisch AMP (cAMP) te stimuleren, terwijl fosfodiësteraseremmers de afbraak van cAMP remmen. In beide gevallen is het resultaat dat er meer…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC-UvA, afd. Klinische en Experimentele Cardiologie, Amsterdam: dr. W.E. Kok, cardioloog.

Contact W.E. Kok (w.e.kok@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: het ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Wouter E. Kok ICMJE-formulier
Omecamtiv mecarbil niet effectief bij hartfalen
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Farmacotherapie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties