Plaatsing van naso-enterale voedingssondes door verpleegkundigen

Klinische praktijk
Timothy H. Mungroop
Arja Gerritsen
Ann Duflou
Olivier R. Busch
E.M. (Lisbeth) Mathus-Vliegen
Marc G. Besselink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1104
Abstract

Bijdragen in de rubriek ‘Nieuwe technieken’ gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

Plaatsing van naso-enterale voedingssondes door verpleegkundigen op geleide van een elektromagnetisch signaal is een alternatief voor endoscopische plaatsing door maag-darm-leverartsen. Door het elektromagnetische signaal dat de tip van de voerdraad uitzendt, is de positie van de sonde tijdens de sondeplaatsing zichtbaar op een draagbare monitor. De plaatsing kan worden verricht door een getrainde endoscopieverpleegkundige aan het bed van de patiënt. Dit kan logistieke voordelen opleveren doordat de patiënt niet vervoerd hoeft te worden en er ook geen buikoverzichtsfoto vereist is. Andere mogelijke voordelen van de nieuwe techniek zijn dat de patiënt niet nuchter hoeft te zijn, er geen gebruik wordt gemaakt van sedatie, en de sonde bij luxatie tot in de maag opnieuw gepositioneerd kan worden zonder een nieuwe procedure. In een gerandomiseerde multicentrische trial werd geconcludeerd dat elektromagnetische plaatsing van naso-enterale voedingssondes niet inferieur is aan plaatsing door maag-darm-leverartsen en als voorkeurstechniek beschouwd kan worden.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Afd. Chirurgie: drs. T.H. Mungroop, arts-onderzoeker chirurgie; prof.dr. O.R. Busch en dr. M.G. Besselink, gastro-intestinaal chirurgen.

Afd. Maag-darm-leverziekten: A. Duflou, endoscopieverpleegkundige; prof.dr. E.M. Mathus-Vliegen, maag-darm-leverarts.

Gelre ziekenhuis, afd. Chirurgie, Apeldoorn.

Dr. A. Gerritsen, chirurg in opleiding.

Contact dr. M.G. Besselink (m.g.besselink@amc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: de CORE-trial werd gefinancierd door Agis Zorginnovatie Fonds (subsidienummer 20131223; Amersfoort), Innovatiefonds Zorgverzekeraars (RVVZ) (subsidienummer Z568; Leiden), en CORPAK MedSystems UK (Gatwick, UK). ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Drs. H.R. Moes gaf tekstuele adviezen op een eerdere versie van dit manuscript.

Auteur Belangenverstrengeling
Timothy H. Mungroop ICMJE-formulier
Arja Gerritsen ICMJE-formulier
Ann Duflou ICMJE-formulier
Olivier R. Busch ICMJE-formulier
E.M. (Lisbeth) Mathus-Vliegen ICMJE-formulier
Marc G. Besselink ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties