Vaker elektromagnetisch geleide plaatsing van naso-enterale voedingssondes

Medewerker met oefenpop
Arja Gerritsen
Chris A. Bakker
Jacques J. Bergman
Marc G. Besselink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7349
Abstract

Samenvatting

Elektromagnetisch geleide plaatsing van een naso-enterale voedingssonde is een alternatief voor endoscopische plaatsing door een maag-darm-leverarts. Bij deze techniek wordt een naso-enterale sonde met behulp van een elektromagnetisch signaal in de tip van de voerdraad in het jejunum of duodenum geplaatst. Dit gebeurt door een verpleegkundige aan het bed van de patiënt op de verpleegafdeling. De techniek is even succesvol en kent dezelfde complicaties als endoscopische plaatsing, maar is goedkoper door besparing op personeel, buikoverzichtsfoto’s en herplaatsingen. Ook zit er minder tijd tussen de aanvraag en de plaatsing van de sonde, waardoor de patiënt eerder kan beginnen met sondevoeding. De toepassing van deze techniek is de afgelopen 5 jaar toegenomen in Nederland en wereldwijd, maar heeft in de toekomst nog veel terrein te winnen, ook in de toepassing bij patiënten die door een operatie een veranderde maag-darmanatomie hebben.

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, Amsterdam, afd. Chirurgie: dr. A. Gerritsen, chirurg (tevens: UMC Groningen, afd. Chirurgie); C.A. Bakker, verpleegkundige; prof.dr. M.G. Besselink, chirurg; afd. Maag-Darm-Leverziekten: prof.dr. J.J. Bergman, mdl-arts.

Contact M.G. Besselink (m.g.besselink@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: De CORE-trial werd gefinancierd door Agis Zorginnovatie Fonds (subsidienummer 20131223; Amersfoort), Innovatiefonds Zorgverzekeraars (RVVZ) (subsidienummer Z568; Leiden), en CORPAK MedSystems UK (Gatwick, UK). ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Arja Gerritsen ICMJE-formulier
Chris A. Bakker ICMJE-formulier
Jacques J. Bergman ICMJE-formulier
Marc G. Besselink ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties