Plaats voor SSRI's bij de behandeling van ernstig depressieve kinderen en pubers
Open

Commentaar
04-08-2008
T.H. Roobol en J.K. Buitelaar

Sinds Treffers en Rinne-Albers in 2005 in dit tijdschrift concludeerden dat er geen plaats is voor antidepressiva bij de behandeling van depressieve kinderen en jeugdigen,1 is er veel gebeurd.

Van verschillende selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) is inmiddels aangetoond dat ze in beperkte mate effectief zijn bij patiënten in de kinderpsychiatrische praktijk en dat ze het herstel van ernstige depressies bespoedigen. Het werkingsprofiel van de onderzochte groep SSRI’s wordt als gunstig beoordeeld, ondanks een geringe toename van het aantal suïcidepogingen bij gebruik van deze middelen door depressieve kinderen en pubers. Er zijn in dit opzicht verschillen tussen de middelen gevonden. In geen van de gepubliceerde onderzoeken met antidepressiva heeft een daadwerkelijke suïcide plaatsgevonden.

Een belangrijke overweging bij het voorschrijven van SSRI’s aan kinderen en pubers is dat er geen goed alternatief voor medicatie is ter behandeling van ernstige depressies bij jonge patiënten. Cognitieve gedragstherapie werkt bij kinderen en pubers met ernstige depressies ...