Pijn bij reumatoïde artritis gemeten met de visuele analoge schaal en de Nederlandse versie van de 'McGill pain questionnaire'

Onderzoek
W. van Lankveld
P. van 't Pad Bosch
L. van de Putte
C. van der Staak
G. Näring
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:1166-70
Abstract

Samenvatting

Pijn is een belangrijk symptoom van reumatoïde artritis (RA). Pijn is een complex gegeven, dat niet eenvoudig door één instrument gemeten kan worden. Sinds kort is de Nederlandstalige versie van de ‘McGill pain questionnaire’ (MPQ) als maat voor de aard van de pijn beschikbaar. De MPQ is een aanvulling op de traditionele maten voor pijnintensiteit zoals de ‘visuele analoge schaal’ (VAS).

In dit onderzoek bij 415 RA-patiënten werd nagegaan of de MPQ als pijnmaat een relevante toegevoegde waarde heeft naast de VAS. Beide pijnmaten bleken slechts in geringe mate samen te hangen met de reumatologische standaardgegevens. De VAS heeft als voordelen dat ze eenvoudig af te nemen is en dat de betrouwbaarheid groot is. Met behulp van de MPQ wordt echter inzicht gekregen in de sensorische ervaring van pijn bij RA. Daarnaast geeft de MPQ meer informatie over de kwaliteit van het leven. De conclusie van dit onderzoek is dat het zinvol is om naast de VAS de MPQ af te nemen als men een volledig beeld van de pijnervaring wil krijgen.

Auteursinformatie

Katholieke Universiteit, vakgroep Klinische Psychologie en Persoonlijkheidsleer, Postbus 9104, 6500 WC Nijmegen.

Drs.W.van Lankveld, prof.dr.C.van der Staak en dr.G.Näring, psychologen.

St.Maartenskliniek, afd. Reumatologie, Nijmegen P.van 't Pad Bosch, reumatoloog.

Academisch Ziekenhuis St.Radboud, afd. Reumatologie, Nijmegen.

Prof.dr.L.van de Putte, reumatoloog.

Contact drs.W.van Lankveld

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties