Opereren van het aneurysma van de abdominale aorta: open of via endovasculaire benadering

Opinie
Mark J.W. Koelemay
Ron Balm
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A2548
Abstract

Een groot deel van de patiënten met een asymptomatisch aneurysma van de abdominale aorta (AAA) kan worden behandeld met een endoprothese die via de liesarteriën wordt ingebracht (‘endovascular aneurysm repair’; EVAR). De voordelen van EVAR boven een open operatie, waarbij het aneurysma wordt vervangen door een kunststof buis- of bifurcatieprothese, zijn de lagere perioperatieve mortaliteit en een sneller herstel. Deze voordelen hebben geleid tot een brede verspreiding van EVAR.

Bij iedere nieuwe techniek bestaan er onzekerheden over de langetermijnresultaten. Ervaringen met eerste- en tweedegeneratie-endoprotheses gaven reden tot twijfel aan de duurzaamheid van EVAR. Persisterende lekkage in het aneurysma (endolekkage) – met groei van het aneurysma en het risico op scheuren tot gevolg – veroorzaakte een veelvuldige noodzaak tot re-interventies, tot jaren na de operatie.

Ruim 10 jaar geleden zijn in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk gerandomiseerde onderzoeken gestart (respectievelijk de DREAM-trial en de EVAR-1-trial) om de uitkomsten van EVAR…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Dr. M.J.W. Koelemay, vaatchirurg en klinisch epidemioloog; dr. R. Balm, vaatchirurg.

Contact dr. M.J.W. Koelemay (m.j.koelemaij@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 3 augustus 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties