Onderzoek naar screening op longkanker van start

Roker
Lester du Perron

artikel

Deze week start een internationaal onderzoek naar screening op longkanker bij mensen die veel roken. Eerder werd al bekend dat dit onderzoek zou gaan plaatsvinden. Het valt op dat het onderzoek zich vooral richt op hoe de screening moet gebeuren (bijvoorbeeld met de vraag hoe vaak een CT-scan moet worden gemaakt) terwijl nog onduidelijk is of de screening überhaupt nut heeft.

Uit onderzoek tot nu toe blijkt dat zware rokers door longkankerscreening minder vaak doodgaan aan longkanker, maar niet langer leven dan zonder longkankerscreening. Dat komt vermoedelijk doordat ze - door het roken - eerder doodgaan aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Daarnaast zullen door de screening ook vele deelnemers onterecht te horen krijgen dat ze longkanker hebben en kost de screening veel tijd, geld en personeel - stuk voor stuk dingen waar in de zorg op dit moment al tekort aan is.

Ook nu het onderzoek van start gaat schrijft bijvoorbeeld het Antoni van Leeuwenhoek dat wordt bekeken hoe de screening het meest effectief is, zonder de vraag of screening überhaupt wel nuttig is. In het Algemeen Dagblad is meer aandacht voor nuance en klinkt ook kritiek op de screening. De resultaten van het onderzoek worden in 2026 verwacht.

Eerder schreven wij als NTvG al kritisch over screening op longkanker.

Nieuwsbericht AVLNieuwsbericht ADEerder bericht NTvG

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties