Ondervoeding door een extreem gezondheidsdieet

Een nieuwe eetstoornis?
Klinische les
01-06-2016
Klaas-Jan Nauta, Koen Toxopeus en E.M.W. (Marelise) Eekhoff

Dames en Heren,

Patiënten met een eetstoornis hebben afwijkend eetgedrag dat gekoppeld is aan een buitensporige preoccupatie met het eigen gewicht of de lichaamsvorm.1Wij zagen echter een patiënt met ernstige ondervoeding door een obsessie met een gezondheidsdieet. Bij hem speelden preoccupaties met uiterlijk en gewicht geen rol. Ondervoeding door het volgen van een extreem gezondheidsdieet is een onderbelicht fenomeen in de medische literatuur. Aan de hand van een ziektegeschiedenis willen we de aandacht vestigen op dit onvoldoende onderkende medische probleem.

Patiënt A, een 71-jarige man, wordt door de ambulance op de Spoedeisende Hulp (SEH) gebracht vanwege een gedaald bewustzijn en bradycardie (hartfrequentie: 28 slagen/min). Zijn dochter heeft hem verminderd aanspreekbaar aangetroffen en vertelt dat patiënt al jarenlang een extreem dieet volgt. Dit dieet bestaat uit alleen rauwe groenten, peulvruchten en soja, aangevuld met 10 g zout per dag.

Bij onderzoek zien we een ernstig cachectische man met een BMI van 13,8 kg/m2 (gewicht: 39,8 kg; lengte: 1,70 m). Op ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing