Onderkenning van en beleid bij psychosociale problemen in de schoolgezondheidszorg

Onderzoek
E. Brugman
S.A. Reijneveld
F.C. Verhulst
S.P. Verloove-Vanhorick
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:1790-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Het verkrijgen van inzicht in de mate waarin schoolartsen en verpleegkundigen die werkzaam zijn binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ; verder: ‘JGZ-medewerkers’) psychosociale problemen bij kinderen onderkennen, nagaan wat het daarbij gevoerde beleid is, en hoe de samenhang van de onderkenning en het beleid is met gedragsmatige en emotionele problemen, sociaal-demografische factoren en de medische voorgeschiedenis van het kind.

Opzet

Beschrijvend.

Methode

78 JGZ-medewerkers van 19 Gemeentelijke Geneeskundige Diensten (GGD's) in heel Nederland onderzochten 4480 kinderen in de leeftijd van 5-15 jaar (90 van de uitgenodigden) en spraken met ouders en kind tijdens (reguliere) preventieve gezondheidsonderzoeken in de periode oktober 1997-mei 1998. Ouders vulden de ‘Child behavior checklist’ (CBCL) in over hun kind, als maat voor gedragsmatige en emotionele problemen. JGZ-medewerkers hadden geen inzage in deze lijst.

Resultaten

JGZ-medewerkers onderkenden één of meer psychosociale problemen bij 25 van alle kinderen. Zij verwezen 21 van deze kinderen voor diagnostiek en behandeling; bij 16 ondernamen zij geen actie. Van de kinderen die volgens de ouders op de CBCL ernstige problemen hadden (8), werden door JGZ-medewerkers bij 57 psychosociale problemen onderkend. Vaststellen van en verwijzing vanwege psychosociale problemen kwamen bij de kinderen met problemen op de CBCL 6 keer vaker voor dan bij de overige kinderen. Andere kindgebonden factoren die samenhingen met probleemonderkenning en verwijzing waren: eerdere behandeling vanwege psychosociale problemen, levensgebeurtenissen en leerproblemen. Na correctie voor deze kenmerken hingen sociaal-demografische kenmerken niet samen met de kans op verwijzing.

Conclusies

JGZ-medewerkers onderkenden frequent psychosociale problemen bij kinderen in de schoolgaande leeftijd en ondernamen dan meestal actie. Vroegtijdige opsporing van psychosociale problemen door de jeugdgezondheidszorg lijkt een veelbelovende mogelijkheid om hun vóórkomen te verminderen. Verbetering van de onderkenning is echter nodig.

Auteursinformatie

TNO Preventie en Gezondheid, Postbus 2215, 2301 CE Leiden.

Mw.drs.E.Brugman, psycholoog; dr.S.A.Reijneveld, sociaal-geneeskundige/epidemioloog; mw.prof.dr.S.P.Verloove-Vanhorick, kinderarts.

Erasmus Medisch Centrum Rotterdam-Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam.

Prof.dr.F.C.Verhulst, kinder- en jeugdpsychiater.

Contact dr.S.A.Reijneveld (sa.reijneveld@pg.tno.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties