Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde 2004 voor de ontdekking van geurreceptoren en de organisatie van het reuksysteem

Opinie
J.P.H. Burbach
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:2576-9
Abstract

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde is dit jaar, precies honderd jaar na de Nobelprijs voor Ivan Pavlov, weer terechtgekomen bij de fysiologie, in het bijzonder de neurowetenschappen. De prijs is toegekend aan de ontdekkers van de geurreceptoren en de organisatie van het reuksysteem.

De prijswinnaars, Richard Axel (58 jaar) en Linda B. Buck (57 jaar), hebben gezamenlijk als respectievelijk hoogleraar en post-doc aan de Columbia University, New York (VS), de basis gelegd voor deze toekenning met de ontdekking van geurreceptoren in 1991.1 Vervolgens hebben zij ieder afzonderlijk hun wetenschappelijke pad vervolgd: Buck eerst aan de Harvard University, Boston, en tegenwoordig het in Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. Hun beider onderzoek heeft zich niet beperkt tot de moleculaire identificatie van de geurreceptoren, maar betreft ook de mechanismen waarmee de diversiteit aan geuren waargenomen wordt en wordt vastgelegd in het geheugen.

De reukzin was met de smaakzin het…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen, afd. Farmacologie en Anatomie, Universiteitsweg 110, 3584 CG Utrecht.

Hr.prof.dr.J.P.H.Burbach, moleculair neurobioloog

(j.p.h.burbach@med.uu.nl).

Contact (j.p.h.burbach@med.uu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties