Voedingswaarde op menukaart is vergeefse moeite

Voedingswaarde op menukaart is vergeefse moeite
Femia Kievits
Hans van Maanen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:C183

In de strijd tegen overgewicht zijn restaurantketens in New York verplicht de voedingswaarde van hun aangeboden waar uitgebreid op de menukaart te vermelden. Maar kijkt daar wel eens iemand naar?

Nee.

Dat is, kort en goed, het resultaat van een aardige observationele studie van psychologen van de Yale-universiteit, gepubliceerd in…

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Kievits en Van Maanen vatten een artikel samen van Roberto et al. uit het American Journal of Public Health. Dat artikel laat echter het tegengestelde zien van wat in het NTvG wordt gesuggereerd. De fastfoodketens zeggen dat het niet nodig is om voedingswaardes te vermelden op hun menuborden (of menukaarten, voorzover ze die gebruiken), omdat de klant al voldoende wordt geïnformeerd langs andere kanalen. Roberto et al. lieten nu zien dat niemand die andere kanalen raadpleegt. Dat is geen wonder, want die informatie is alleen te vinden in een poster, folder of computer in een uithoek van de zaak. Mensen lopen niet bij McDonald's binnen om folders over voedingswaarde te zoeken en te lezen, maar om snel iets te eten te halen. Wat ze lezen is het menu achter de toonbank. De stad New York heeft dus gelijk als ze de voedingswaarde op het menubord willen zien in plaats van in een folder die niemand leest.

Vrije Universiteit, Amsterdam

Martijn Katan, hoogleraar Voedingsleer