Speciale zenuwvezels voor strelingen

Speciale zenuwvezels voor strelingen
Open

Nieuws
25-05-2009
Esther van Osselen

Net als voor pijn, bevinden zich in de huid ook speciale zenuwvezels voor aangename sensaties. Dat concluderen Zweedse en Britse fysiologen uit hun onderzoek aan C-tactiele afferente zenuwvezels.

In Nature Neuroscience (doi:10.1038/nn.2312) beschrijven zij hoe zij een aai-robot ontwierpen. Die streek met verschillende snelheden en wisselende kracht langs de bovenarm van de proefpersonen. De snelheden die dezen het aangenaamst vonden, vielen samen met een piek in de vuursnelheid van de ongemyeliniseerde C-vezels. Dat was bij een snelheid tussen de 1 en 10 cm per seconde. Daarna nam de vuursnelheid van de C-vezels weer af.

Gemyeliniseerde vezels vertoonden niet zo’n piek. Die gingen alleen maar sneller vuren naarmate de aaisnelheid opliep. Die pikten het signaal dus wel op, maar hadden geen voorkeur voor de aangenaamste sensaties. De kracht van de aaibewegingen had geen invloed.

De onderzoekers concluderen dat de plezierige sensatie van aaien of strelen specifiek wordt opgepikt en doorgegeven door de afferente C-vezels. Die projecteren vervolgens op de insula, het hersengebied dat betrokken is bij zowel de verwerking van tastzin als emoties. C-vezels worden alleen aangetroffen op de behaarde huid. Dus niet op de handpalmen en ook niet op de genitaliën. Het zou dus kunnen, opperen de onderzoekers, dat de C-vezels nodig zijn om de aanrakingen te interpreteren waarmee verwanten hun gehechtheid uitdrukken. Bijvoorbeeld moeder en kind.

Mocht u zich afvragen wie dit soort onderzoek betaalt: één van de onderzoekers werkt als neurowetenschapper bij Unilever. Die multinational mocht op de site van Nature een persbericht plaatsen, waarin de C-vezels in verband worden gebracht met het prettige gevoel dat het kammen van haren en inzepen en insmeren van de huid kan meebrengen. Wetenschap of marketing? (Bijdrage: Esther van Osselen.)