Minder medicatiefouten door streepjescodes

Minder medicatiefouten door streepjescodes
Open

Nieuws
01-06-2010
Lucas Mevius en Femia Kievits
 

Een elektronisch registratiesysteem dat medicatie en dosering controleert met barcodes vermindert het aantal voorschrijvings- en toedieningsfouten en heeft hierdoor minder bijwerkingen tot gevolg. Dat blijkt uit een studie onder leiding van Eric Poon van Brigham and Women’s Hospital in Boston (VS), waarvan de resultaten in The New England Journal of Medicine (2010;362:1698-707) gepubliceerd zijn.

Het barcodesysteem zorgt voor extra veiligheid doordat verpleging voor het toedienen van medicijnen de streepjescodes op de patiënt (polsbandje) en op de medicatie moet scannen. Wanneer de streepjescodes corresponderen, documenteert het systeem de toediening automatisch. Komen de gegevens niet overeen, dan volgt een waarschuwing.

Poon et al. registreerden in een academisch ziekenhuis voor en na implementatie van het barcodesysteem het aantal medicatietoedieningen. Speciale onderzoeksverpleging keek mee met de ziekenhuisverpleging en controleerde alle toedieningen via het papieren recept of via het elektronische systeem op fouten. Een multidisciplinair panel schatte de potentiële bijwerkingen in.

Op afdelingen zonder het barcodesysteem gingen 776 van de 6723 toedieningen fout (11,5%). Op afdelingen die wel streepjescodes gebruikten ging 6,8% fout (495 van de 7318 toedieningen). Het aantal bijwerkingen daalde van 3,1 tot 1,6%. Vooral het aantal onjuiste medicijnen en doseringen daalde, maar ook het aantal documentatiefouten. Het aantal te vroeg of te laat gegeven medicijnen daalde door barcodes van 16,7 naar 12,2%. Overschrijffouten kwamen met het barcodesysteem niet meer voor.

De onderzoekers zien in het streepjescodesysteem een belangrijk middel om medicatieveiligheid te verbeteren. Zij verwachten dat in het studieziekenhuis (jaarlijks 5,9 miljoen medicatietoedieningen) het gebruik van barcodes leidt tot 95.000 minder bijwerkingen en 270.000 minder te vroege of te late toedieningen.

Toch is een barcodesysteem niet geheel nieuw. Eind 2008 experimenteerden de Gelre ziekenhuizen hier al mee. Zij ontwierpen daarvoor een eigen medicijnverdeelwagen met laptop en draadloze scanner. Na het scannen van de barcode op het polsbandje geeft de laptop aan welk medicijn en in welke dosering de patiënt moet krijgen, en waar het geneesmiddel zich in de kar bevindt. Nadat geneesmiddel en polsbandje opnieuw gescand zijn, krijgt de patiënt het geneesmiddel uitgereikt. Of de barcodeadministratie in het hele ziekenhuis ingevoerd wordt, hangt af van de evaluatie van het project.

Literatuur