Veilige geneesmiddeltoediening: leren van onze fouten

Opinie
David M. Burger
Marga W.L. van der Cruijsen
Rolinka Schim van der Loeff
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D2183
Abstract

In dit tijdschrift geven Van der Veen en collega’s de huidige stand van zaken van het veilig toedienen van geneesmiddelen in ziekenhuizen.1 Veilige geneesmiddeltoediening vormt onderdeel van de aandacht voor medicatieveiligheid, die aan het begin van de 21e eeuw is ontstaan na de publicatie van het beroemde rapport ‘To err is human’.2 Nu we bijna 20 jaar verder zijn is het naar onze mening wel enigszins teleurstellend dat er geen set van aanbevelingen is die wetenschappelijk hun meerwaarde hebben bewezen. Hoe komt dat en betekent het dat we nu niets kunnen doen?

Het probleem is bekend

Er is geen discussie over of toedienfouten optreden. Ook erkennen we dat er sprake is van bewezen of potentiële gezondheidsschade door toedienfouten. Iedereen die weleens de notulen heeft gelezen van een bijeenkomst van een VIM-team (VIM staat voor ‘veilig incidenten melden’) weet dat ook in zijn of haar ziekenhuis toedienfouten voorkomen.

Het…

Auteursinformatie

Radboudumc, Nijmegen.

Afd. Apotheek: prof.dr. D.M. Burger, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog.

Afd. Geriatrie: M.W.L. van der Cruijsen, geriatrisch verpleegkundige; drs. R. Schim van der Loeff, geriatrisch verpleegkundige, psycholoog en onderzoeker.

Contact prof.dr. D.M. Burger (david.burger@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Afke van de Plas (ziekenhuisapotheker, MUMC+), Hein van Onzenoort (ziekenhuisapotheker, Radboudumc) en Marjolein van Delft (hoofd Quality Unit, Apotheek, Radboudumc) lazen een conceptversie van dit artikel kritisch door en gaven hierop commentaar.

Auteur Belangenverstrengeling
David M. Burger ICMJE-formulier
Marga W.L. van der Cruijsen ICMJE-formulier
Rolinka Schim van der Loeff ICMJE-formulier
Veilig medicatie toedienen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties