Longproblemen mogelijk gerelateerd aan e-sigaret
Open

Nieuws
26-08-2019
Lorette Harbers

In de VS zijn 193 patiënten met ernstige longproblemen gerapporteerd die mogelijk gerelateerd zijn aan het roken van e-sigaretten. De Centers for Disease Control and Prevention melden nu ook een eerste sterfgeval. Artsen wordt gevraagd alert te zijn en mogelijke nieuwe gevallen te melden.

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

In dit nieuwsbericht is onterecht de term ‘bijwerkingen’ gebruikt, in het citaat had moeten staan “vergiftigingsverschijnselen”. Hierdoor wordt mogelijk de indruk gewekt dat het om normaal gebruik van de e-sigaret gaat. In de VS is echter sprake van clusters van gevallen die waarschijnlijk veroorzaakt worden door verontreinigde navulvloeistoffen.


 

Patiënten klagen over ademhalingsproblemen en pijn op de borst, maar ook koorts, hoesten, braken en diarree komen voor, meldt de Washington Post. De ziekte zou gerelateerd kunnen zijn aan de e-sigaret zelf, of aan specifieke bestanddelen van de navulvloeistof (‘e-liquid’). De betrokken patiënten, waaronder veel jongeren, rookten verschillende stoffen, zoals nicotine, tetrahydrocannabinol ...