Worden e-sigaretten populairder onder jongeren?

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:C4284

In de periode 2017-2018 nam het gebruik van e-sigaretten toe onder jongeren in Canada en de VS, terwijl het gebruik onder jongeren in Engeland nauwelijks veranderde. Mogelijk hebben deze ontwikkelingen te maken met de recente introductie van e-sigaretten op basis van nicotinezouten, schrijven onderzoekers in de BMJ.

artikel

Het roken van e-sigaretten is mogelijk minder schadelijk dan het roken van gewone sigaretten, hoewel de resultaten van gedegen onderzoek hiernaar nog op zich laten wachten. Wel is bekend dat jongeren die e-sigaretten roken vaak overstappen op het roken van gewone sigaretten, en vice versa. Er was tot nog toe weinig bekend over de invloed van verschillende vormen van regulering op het gebruik van e-sigaretten en wat voor bijdrage jongeren leveren aan de groei van het gebruik ervan.

Recentelijk onderzochten Canadese onderzoekers of er verschillen zijn in het gebruik van e-sigaretten en gewone sigaretten onder jongeren uit Canada (n = 7891), Engeland (n = 7897) en de VS (n = 8140). (BMJ. 2019;365:l2219). De jongeren van 16-19 jaar vulden in 2017 en in 2018 een onlinevragenlijst in.

In de periode 2017-2018 steeg het gebruik van gewone sigaretten onder Canadese en Engelse jongeren, terwijl het gebruik onder Amerikaanse jongeren gelijk bleef. Het gebruik van e-sigaretten nam toe in Canada en de VS, maar niet in Engeland. Het gebruik van de Juul, een e-sigaret op basis van nicotinezouten, nam in elk van de 3 landen toe, vooral in Canada en de VS.

Het lijkt erop dat e-sigaretten op basis van nicotinezouten aan populariteit winnen onder jongeren; de marketingcampagnes en het productontwerp zouden hier een rol in kunnen spelen. Juul is in Nederland verboden vanwege de hoge concentraties nicotine (> 50 mg/ml), hoewel onlangs bleek dat deze e-sigaret hier toch gewoon op veel plekken te verkrijgen is. In Engeland wordt deze e-sigaret verkocht met lagere concentraties nicotine, in overeenstemming met Europese richtlijnen (< 20 mg/ml). Mogelijk loopt het gebruik van de Juul in Engeland wat achter omdat deze minder nicotine bevat.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties