Handhygiëne van deurkruk tot lichtknop

Handhygiëne van deurkruk tot lichtknop
Open

Nieuws
05-06-2013
Hans van Maanen

Verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel ‘onderschatten consequent het gevaar van oppervlakken’ bij de handhygiëne, vooral rond het bed van patiënten. Manchetten van bloeddrukmeters worden zonder bedenking opgepakt en weer neergelegd, patiëntendossiers doorgebladerd en toetsenborden en andere apparatuur aangeraakt zonder dat ervoor of erna de handen worden gewassen. Ook wordt er van bed naar bed en van afdeling naar afdeling gewandeld zonder goede hygiëne in acht te nemen.

Dit blijkt uit een uitgebreide serie observaties op de IC en de mdl-afdeling van een Londens opleidingsziekenhuis, uitgevoerd door Peter Wilson en collega’s (J Hosp Infect. 2013; 84:27e31). Zij noemen het de ‘meest gemiste gelegenheid tot handhygiëne’.

Met name de computer en de trolley naast de bedden werden direct na patiëntencontact aangeraakt. Op de algemene afdeling werd veel van bed naar bed gelopen, waarbij in niet meer dan 25-33% van de gelegenheden de juiste handhygiëne werd betracht – waarin de ‘juiste’ was gedefinieerd als de bekende ‘5 momenten’ van de WHO (dus bijvoorbeeld gebruik van alcoholgel na contact met een patiënt met diarree gold als ‘gemiste kans’).

De auteurs menen dat er meer aandacht moet komen voor het gevaar van verspreiding van pathogenen door uitvoering van ‘onschuldige’ taken. Op patiëntendossiers zouden waarschuwingen kunnen komen, en afdelingsrondes zouden misschien beter elektronisch dan peripatetisch kunnen worden uitgevoerd.