Colchicine voorkomt terugkeer pericarditis

Colchicine voorkomt terugkeer pericarditis
Open

Nieuws
21-09-2011
Hidde Boersma

Colchicine is effectief als medicijn om terugkerende pericarditis, een ontsteking van het hartzakje, te voorkomen. Dat schrijft een consortium Italiaanse artsen van verschillende ziekenhuizen in Annals of Internal Medicine (2011; epub 28 augustus).

Terugkeer van de infectie is de meest voorkomende complicatie bij pericarditis. Bij een eerste ontsteking is de kans op terugkeer 10 tot 30%, na een tweede infectie is de kans zelfs 50%. Al voor langere tijd worden lage doses colchicine (0,5-1 mg per dag) gebruikt om de kans op terugkeer terug te dringen, met goede resultaten. Tot dusver had er echter geen dubbelblinde, gerandomiseerde trial plaatsgevonden om die resultaten goed te onderbouwen. Om daar verandering in te brengen, verzamelden de Italiaanse onderzoekers 120 patiƫnten uit 4 verschillende ziekenhuizen die al een eerste terugkeer van pericarditis hadden gehad en verdeelden ze in 2 groepen die respectievelijk 6 maanden lang tweemaal daags colchicine (0,5-1 mg per dag, afhankelijk van gewicht) of placebo kregen toegediend. De normale behandeling met aspirine of ibuprofen werd in beide groepen gecontinueerd.

Het belangrijkste meetpunt was terugkeer van de infectie na 18 maanden. Die was 24% in de colchicinegroep tegenover 55% in de controlegroep. Colchicine zorgde bovendien voor verlichting van de symptomen van pericarditis en verlaagde bij patiƫnten bij wie pericarditis wel nogmaals optrad, het aantal keren dat het terugkeerde. Bijwerkingen waren vrijwel identiek in beide groepen. Colchicine is daarmee een veilig en effectief middel om terugkeer van pericarditis te voorkomen.

(Bijdrage: Hidde Boersma.)