Bleekwater tegen atopische dermatitis

Bleekwater tegen atopische dermatitis
Open

Nieuws
14-05-2009
Femia Kievits en Hans van Maanen

Een half kopje 6%-bleekwater in een vol bad doet wonderen tegen eczeem. Kinderen met atopische dermatitis die 2 keer per week 10 minuten in een bad met bleekwater weekten, waren na 3 maanden zoveel meer opgeknapt dan kinderen die in gewoon water baadden, dat het onderzoek naar de effectiviteit voortijdig werd afgebroken.

Dit melden onderzoekster Amy Paller en collega’s van de Northwestern University in Chicago in het tijdschrift Pediatrics (doi:10.1542/peds.2008-2217). ‘Het eczeem werd allengs minder door de bleekbaden en ook de opvlammingen verminderden sterk,’ zo zegt zij in een persbericht van de universiteit.

Paller kwam op het idee om bleekwater in het bad te gooien, omdat dit de laatste jaren in ziekenhuizen gebruikt wordt bij de bestrijding van multiresistente stafylokokken. Eigenlijk wilde zij vooral de stafylokokken bestrijden die hun kans grijpen als kinderen door de jeuk hun huid hebben opengekrabd. De kinderen kregen naast de bleekbaden (uiteindelijke concentratie: 0,005%) ook intranasaal mupirocine.

De studie was, met 31 kinderen van 6 maanden tot 17 jaar, klein, maar het effect was groot, aldus Paller. Aanvankelijk was het de bedoeling ongeveer 70 kinderen te includeren, maar gaandeweg bleek het effect zo groot dat dit onethisch werd geacht. Interessant was nog, meldt Paller, dat het eczeem van de kinderen die in bleekwater baadden, over het gehele lichaam verminderde, behalve in hoofd en nek, die immers niet onder water kwamen. De onderzoekers vreesden dat de kinderen door de baden zouden uitdrogen of naar het zwembad zouden gaan ruiken, maar daar was geen sprake van. Ook kolonisatie door resistente Staphylococcus aureus bleef uit, schrijven zij.

Atopische dermatitis treft 15 tot 20% van de kinderen. Infectie met S. aureus is de meest optredende complicatie en verergert ook de ziekte. Behandeling met antibiotica is meestal wel effectief, maar verhoogt de kans op de ontwikkeling van meticillineresistente stammen.