Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van misselijkheid en braken door chemotherapie

R. de Wit
M.M.A. van Alphen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:690-4
Abstract

Samenvatting

- Sinds het beschikbaar komen in de jaren negentig van 5HT3-receptorantagonisten en de combinatie met dexamethason is het mogelijk om misselijkheid en braken in de eerste 24 uur na toediening van een emetogeen cytostaticum te voorkomen bij ongeveer 70 van de patiënten.

- Van de patiënten die in de acute fase niet braakt door gebruik van 5HT3-receptorantagonisten en dexamethason, heeft ongeveer 40 wel ernstige klachten in de dagen daarna.

- 5HT3-receptorantagonisten en dexamethason zijn beperkt werkzaam in deze latere fase; bovendien neemt het effect in de loop van de daaropvolgende kuren progressief af.

- De neurokinine(NK)-1-receptorantagonisten vormen een nieuwe klasse anti-emetica die specifiek aangrijpen op de NK-1-receptor die betrokken is bij zowel acuut als met name het latere braken.

- Uit klinisch onderzoek is gebleken dat toevoeging van de NK-1-receptorantagonist aprepitant aan een 5HT3-receptorantagonist plus dexamethason in de acute fase het percentage patiënten die niet braken, verhoogt met ongeveer 20 (bij benadering: van 60 naar 80) en in de latere fase met 30-40 (van ongeveer 30 naar 60-70).

- Het effect van deze tripeltherapie blijft in vervolgkuren behouden. De kans dat de patiënt gedurende de hele chemotherapeutische behandeling (vaak 6 kuren) gevrijwaard blijft van ernstige misselijkheid en braken, neemt daarmee aanzienlijk toe (van 34 in de placebogroep naar 59 in de aprepitantgroep).

Auteursinformatie

Erasmus Medisch Centrum, locatie Daniel den Hoed Kliniek, afd. Interne Oncologie, Postbus 5201, 3008 AE Rotterdam.

Dr.R.de Wit, internist-oncoloog.

Mw.dr.M.M.A.van Alphen, bioloog, Haastrecht.

Contact dr.R.de Wit (r.dewit@erasmusmc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties