Negatieve uitslag chlamydiatest moedigt seksueel risicogedrag aan

Hidde Boersma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:C2516

Rectificatie

In onderstaande nieuwsbericht is een foutje geslopen. In de zin 'Maar ook het aantal seksuele partners steeg voor mensen die een negatieve testuitslag ontvingen' had 'positieve testuitslag' moeten staan.

artikel

Jongeren die zich laten testen op chlamydia veranderen hun seksueel gedrag op basis van de uitslag. Mensen met een positieve testuitslag gebruiken nadien vaker een condoom, mensen die negatief testen juist minder vaak. Na verloop van tijd vervallen beide groepen echter weer in hun oude gedrag. Dat schrijven onderzoekers van het RIVM in Sexually Transmitted Diseases (2015;42:109-14).

Loes Soetens et al. gebruikten voor hun studie de gegevens van 48.910 mensen (16-29 jaar) die een chlamydiatest ondergingen. Van die groep vulden 8074 personen een vragenlijst in over hun seksuele gedrag voor en na de test. De vragen omvatten verschillende risicoactiviteiten zoals het condoomgebruik bij bestaande vaste of losse contacten, het aangaan van nieuw seksueel contact en het aantal sekspartners.

Jongeren bleken hun seksuele gedrag afhankelijk van de testuitslag te veranderden. Een positieve test leidde vaker tot veiliger vrijen. Zo daalde het aantal personen dat nooit een condoom gebruikte met een vaste partner nadat ze te horen hadden gekregen dat ze chlamydia hadden. Maar ook een negatieve uitslag had effecten: jongeren zonder chlamydia vertoonden juist meer risicogedrag. Zo nam bijvoorbeeld het condoomgebruik met een vaste partner af. Maar ook het aantal seksuele partners steeg voor mensen die een negatieve testuitslag ontvingen.

De onderzoekers zagen echter dat de effecten van de testuitslag minder groot waren dan in eerdere studies. Ze wijten dat aan de lange opvolgtijd van 1-2 jaar in deze studie. Volgens hen verandert het risicogedrag van jongeren wel na een test, maar beweegt het weer richting het oude gedrag na verloop van tijd.

Ook interessant

Reacties