MRI bij patiënten met een cochleair implantaat

Wat te doen?
Klinische les
01-05-2019
Berry de Vos, Fuat Ziylan, Esther Sanchez, Cas Smits en Paul Merkus

Dames en Heren,

Per jaar krijgen meer dan 500 patiënten in Nederland een cochleair implantaat (CI) als behandeling van ernstige perceptieve slechthorendheid. In Nederland zijn tot eind 2017 al ruim 7500 CI-operaties verricht bij 6600 personen. Het voorkómen van een incident met het implantaat is van groot belang voor de patiënten, omdat hun communicatie hier sterk afhankelijk van is.

Het implantaat beschikt over een magneet om connectie te maken met de externe spraakprocessor en deze op de juiste plaats te houden (figuur 1). Vooral vanwege de magneet bestaan er risico’s bij het maken van een MRI-scan. Wanneer er een indicatie is voor MRI roept dat vragen op bij de patiënt met een CI, de aanvrager van het MRI-onderzoek en de radioloog. Met deze klinische les willen wij u attenderen op de risico’s en een stappenplan aanbieden voor de situatie waarin MRI-onderzoek noodzakelijk is bij een patiënt met een CI.

Figuur 1

Waaruit bestaat een cochleair implantaat?

Een cochleair implantaat heeft een inwendig en een uitwendig deel. Het inwendige deel bestaat uit een elektrodenbundel die in de cochlea is geschoven en een onderhuidse ontvanger (het implantaat). Het uitwendige deel (zie inzet) is de spraakprocessor, die bestaat uit een microfoon, de processor, een spoel en de batterij voor het toestel. Zowel in de spoel, die op ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing