Mogelijkheden en beperkingen van genetisch onderzoek; een advies van de Raad voor Gezondheidsonderzoek

Opinie
D.E. Grobbee
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1571-3
Abstract

Hart- en vaatziekten, psychische stoornissen, diabetes mellitus, kanker, chronisch obstructieve longziekten (COPD) en andere chronische ziekten bepalen in overwegende mate de ziektelast van de bevolking en de kosten van de zorg in westerse samenlevingen. De oorzaken van deze aandoeningen zijn nog maar ten dele bekend. De etiologie van chronische ziekten is multifactorieel of ‘complex’, hetgeen betekent dat ze niet door een enkele genetische mutatie of een specifieke omgevingsfactor worden veroorzaakt. Ze zijn het gevolg van de gecombineerde invloed van verschillende genen, omgevingsfactoren en risicogedrag.1

Eén van de grootste uitdagingen voor het hedendaags medisch onderzoek is de ontrafeling van de bijdrage van genen in interactie met de omgeving. Het vinden van relevante genen voor complexe ziekten wordt verder bemoeilijkt, doordat de bijdrage van elk afzonderlijk gen beperkt is en kan worden beïnvloed door andere genen of door niet-genetische factoren. Na de aanvankelijke euforie over de ontrafeling van het menselijk genoom…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Contact Prof.dr.D.E.Grobbee, klinisch epidemioloog (d.e.grobbee@jc.azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties