Moet een arts optreden als deskundige in een strafzaak?

Perspectief
A.C. (Aart) Hendriks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1129

In de serie 'Juridische vraag' geeft een jurist antwoord op een vraag waarvoor artsen in de praktijk vaak worden gesteld.

Rectificatie

Per 15 februari 2020 heeft de auteur dit artikel geüpdatet.

Vraag

Moet een arts optreden als deskundige in een strafzaak?

Juridische achtergrond

Om te kunnen beoordelen of een hulpverlener eventueel een medische fout heeft gemaakt doen rechterlijke colleges regelmatig een beroep op artsen. De arts wordt dan uitgenodigd te adviseren in de hoedanigheid van medisch deskundige. Het rapport van deze deskundige is vaak van doorslaggevende betekenis voor de uitkomst van de procedure.

De vraag die door het rechterlijke college aan de deskundige wordt voorgelegd, kan verschillen en is afhankelijk van de context en de soort gerechtelijke procedure. Veelal komt de vraag erop neer of de aangeklaagde hulpverlener heeft gehandeld conform de zorgvuldigheid van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot. Oftewel, is er gehandeld conform de professionele standaard?

Steeds vaker doet ook de strafrechter of de rechter-commissaris een beroep op artsen om als deskundige op te treden. Het deskundigenrapport kan voor de verdachte hulpverlener belastend maar ook ontlastend zijn. Voor…

Auteursinformatie

Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, departement Publiekrecht, Leiden.

Contact Prof.mr.dr. A.C. Hendriks, jurist (a.c.hendriks@law.leidenuniv.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties